Ensimmäiset F-35A hävittäjät saapuivat Norjaan.

Norjan ilmavoimat on siirtolentänyt kolme ensimmäistä Lockheed Martinin valmistamaa F-35A hävittäjäänsä Teksasista Norjan Ørland:ssa sijaitsevaan lentotukikohtan. Siirtolento saapui perille noin kello 17.00 suomen aikaa ja koneita oli vastassa median lisäksi myös Norjan ilmavoimien johtoa.

Norjan puolustusvoimien mukaan maalla on jo kymmenen Lockheed Martinin valmistamaa F-35A hävittäjää, mutta koulutuksen takia koneet on pidetty Yhdysvalloissa sijaitsevassa lentotukikohdassa jossa koulutetaan tällä hetkellä lähes kaikki F-35 lentäjät.

Siirtolento Fort Worth:sta kohti Norjaa lähti aamulla 06.30(Norjan aikaa, paikallista aikaa lentoonlähtö tapahtui yöllä noin klo 00.30) ja se kesti noin 10 tuntia. Siirtolennon suoritti Yhdysvaltain ilmavoimien USAF:n lentäjät.

Norjan ilmavoimien on tarkoitus saada käyttöönsä 52 kappaletta Lockheed Martinin valmistamia F-35A hävittäjiä. Alustavien suunnitelmien mukaan nykyiset F-16 hävittäjät on korvattu uusilla F-35A hävittäjillä vuoteen 2025 mennessä jolloin Norjan ilmavoimien F-35A hävittäjien on määrä olla operatiivisesti valmiita.

Lockheed Martinin valmistama F-35A on yksi ehdokkaista Suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi kun asiasta päätetään vuoden 2021 aikana.

Artikkelikuva: Lockheed Martin / Norjan puolustusvoimat / Twitter