Espanja tuo EF-18 Hornetit balttian ilmatilavalvontaan

Espanjan ilmavoimat, Ejército del Aire on tuomassa huhtikuussa alkavalle päivystysvuorolle Viron Ämarin tukikohtaan EF-18 Hornet hävittäjiään. Asiasta kertoi Maan puolustusministeri María Dolores de Cospedal joka oli vierailulla ilmavoimien Zaragozan lentotukikohdassa jossa sijaitsee 15. lennoston tukikohta.

Edellisen kerran Espanjan ilmavoimat oli mukana balttian ilmatilan valvonnassa alkuvuonna 2016 kun neljä ilmavoimien eurofighter typhoonia päivysti Liettuassa sijaitsevassa Zokniain lentotukikohdasta käsin. Espanjan ilmavoimat on myös päivystänyt aikaisemminkin Viron Ämarin tukikohdassa kun alkuvuodesta 2015 neljä eurofighter typhoonia päivysti tukikohdassa.

Ämarin lentotukikohta joka sijaitsee noin 37 kilometriä Viron pääkaupungista lounaaseen, on toiminut Naton balttian ilmatilavalvonnan toisena tukikohtana vuodesta 2014 lähtien kun neljä Tanskan ilmavoimien F-16 hävittäjää saapui tukikohtaan suorittamaan valvontalentoja.  Syyskuussa 2015 Yhdysvaltojen ilmavoimien F-22 häivehävittäjät vierailivat tukikohdassa osana vierailua jonka tarkoituksena oli osoittaa Venäjälle Yhdysvaltojen halu puolustuaa liittolaisiaan.

Kuva: By JaviFdez – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5314745