Eurofighter tarjolla Saksan Tornado-hävittäjän korvaajaksi

Eurofighter Jagdflugzeug GmbH ilmoitti Berliinin ilmailunäyttelyn alkaessa jättäneensä tarjouksen Saksan puolustusministeriölle ikääntyvien Tornado-hävittäjien korvaamisesta. Saksan ilmavoimat suunnittelee korvaavansa 1960-luvulla suunnitellut Tornadot vuodesta 2025 alkaen.

Britanniassa Eurofighter on jo ottamassa vastuulleen Tornadojen tehtäviä, sillä kuninkaalliset ilmavoimat on päättänyt luopua Tornadojen käytöstä vuonna 2019. Saksan ilmavoimilla on tällä hetkellä käytössä 130 Eurofighteria ja 90 Tornadoa. Koneita käytetään sekä Saksan ilmatilan suojeluun sekä NATO:n operaatioihin maailmalla.

Eurofighter-konsortion toimitusjohtaja Volker Paltzo toteaa, että Eurofighter on paras vaihtoehto Saksalle. “Olen varma, että Eurofighter Typhoon on kustannustehokas ja houkutteleva vaihtoehto Saksalle, koska Typhoon tarjoaa Saksan ilmavoimien tarvitseman suorituskyvyn ja kykenee suorittamaan kaikki ilmavoimien edellyttämät tehtävät.”

Eurofighter Typhoon on johdonmukainen valinta Saksalle: “Eurofighter muodostaa parhaan reitin tulevaisuuden eurooppalaisen ilmataistelujärjestelmän tarvitsemien teknologioiden kehitykseen, ja Eurofighter on luonnollinen kumppani tällaisille välineille niiden käyttöönoton jälkeisinä vuosikymmeninä. Eurofighter Typhoon on myös vähäriskisin valinta”, Paltzo jatkaa.

Tulevaisuutta ajatellen konsortion toimitusjohtaja pitää Eurofighteria luonnollisena reittinä kohti mahdollisia tulevia eurooppalaisia hävittäjähankkeita.

“Eurofighter pysyy hallitsevana hävittäjäkoneena Euroopassa seuraavat neljäkymmentä vuotta.  Teknologiat, joita kehitämme Eurofighteriin tänään, kulkevat käsi kädessä niiden teknologioiden kanssa, joita odotamme näkevämme tulevaisuuden eurooppalaisessa hävittäjähankkeessa – olipa se miehitetty tai miehittämätön.”

“Sen lisäksi, että Typhoon tarjoaa Saksan ilmavoimien tarvitseman suorituskyvyn, se takaa Saksan itsenäisyyden myös monilla muilla alueilla, kuten tehtävä- ja huoltotietojen osalta (Typhoonissa ei ole käyttäjältä suljettuja järjestelmiä).”

Volker Paltzon mukaan konsortio luottaa uusin Eurofighter-kauppoihin Euroopassa ja maailmalla: “Eurofighter-konsortion kumppaniyritykset ja niiden hallitukset ovat aktiivisesti mukana hankkeissa ympäri Eurooppaa, joihin kuuluu kauppoja mahdollisesti yli 300 Typhoon-koneesta. Jokainen Eurofighteriin käytetty euro pysyy Euroopassa ja tuo investointeja Euroopan talouteen, eurooppalaisiin työpaikkoihin ja eurooppalaisiin yhteisöihin. Jos Eurooppa haluaa vahvan puolustuksen ja vahvan puolustusteollisuuden sen takaamiseksi, Eurofighter on Euroopalle paras valinta.”

Yhteenvetona Volker Paltzo toteaa: “Eurofighter on oikea valinta Saksalle, oikea valinta Euroopalle sekä luonnollinen kumppani ja astinlauta eurooppalaiselle tulevaisuuden ilmataistelujärjestelmälle.  Voimme olla ylpeitä siitä, mitä Euroopalla on ja mitä Eurooppa kykenee saamaan aikaan tulevaisuudessa.”

Eurofighter on yksi ehdokkaista Suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi kun Hornet hävittäjien seuraajasta päätetään vuoden 2021 aikana.