Eurooppalaisilla valtioilla liian monta hävittäjämallia

Yhdysvaltalainen puolustusalan julkaisu Defense News teki jutun jossa oli haastateltu entistä Ranskan ilmavoimien johtoon kuulunutta Jean-Paul Palomerosia. Haastattelun ydin oli tietenkin Airbus A400M kuljetuskoneiden huollossa. Jutussa käytiin läpi kuinka yhteinen huolto-ohjelma toisi isoja säästöjä monien valtioiden puolustusbudjetteihin. Haastattelussa käsiteltiin myös mahdollista tulevaa ilma-asejärjestelmää joka tulisi käyttöön mahdollisesti vuosien 2030-2040 aikana.

Koska Defense News:n jutussa ei käsitelty suoranaisesti hävittäjäjärjestelmiä niin käsitelläämpä niitä pikkaisen tällä sivustolla. Euroopan unionin jäsenmailla on parhaillaan 18 eri hävittäjäasejärjestelmää käytössään. Hävittäjäasejärjestelmillä tarkoitetaan konetta joka kykenee ilmataisteluihin tai maataistelukoneena toimimiseen.

Mikäli EU-valtion pääsisivät jonkintason yhteisymmärrykseen edes siitä, että tyyppimäärä saataisiin tiputettua edes 5-6 hävittäjämalliin toisi se unionin jäsenmaille jonkintason säästöjä kun huoltoja ja/tai muita asejärjestelmään liittyviä hankintoja voitaisiin tehdä yhdessä.  Hyvässä tapauksessa myös lentäjäkoulutusta voisi tehdä osittain yhteistyössä.

Toki pitänee muistaa, että kaikkien kananmunien laittaminen samaan koriin ei ole hyvä asia.