F-35-hävittäjä teki ensilentonsa Euroopassa

Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjä AL-1 on suorittanut konetyypin ensimmäisen lennon Yhdysvaltojen ulkopuolella. Hävittäjä on koottu Camerin kokoonpanotehtaalla (Final Assembly and Check Out, FACO) Italiassa. Lähes puolentoista tunnin lento on tärkeä virstanpylväs Finmeccanican tytäryhtiö Alenia Aermacchin ja Lockheed Martinin yhteistyössä.

”AL-1-koneen ensilento on merkittävä saavutus, jonka Alenia Aermacchin ja Lockheed Martinin tiimin kova työ ja omistautuminen projektille ovat mahdollistaneet”, sanoo Lorraine Martin, Lockheed Martinin F-35-ohjelman johtaja. ”Italian ensilento luo vankan perustan maan F-35-ohjelmalle ja Camerin FACO-kokoonpainolaitoksen tulevaisuudelle.”

”Kone toimi odotusten mukaisesti poikkeuksellisen hyvin ja ilman mitään yllätyksiä”, kertoo Bill ”Gigs” Gigliotti, Lockheed Martinin F-35-koelentäjä. ”AL-1-koneen vieminen neitsytlennolleen on minulle suuri kunnia ja olen kiitollinen Camerin tiimille upean hävittäjän toimittamisesta. Odotamme innolla tulevia hävittäjän toimituksia myöhemmin tänä vuonna.”

Camerin FACO on Italian valtion omistama, Alenia Aermacchin ja Lockheed Martinin yhdessä operoima kokoonpanotehdas. Sen F-35-hävittäjän kokoonpanotoiminta käynnistyi heinäkuussa 2013, ja ensimmäinen F-35A-kone AL-1 valmistui maaliskuussa 2015. AL-1 luovutetaan virallisesti Italialle vuoden loppuun mennessä. FACO-tehtaalla tullaan kokoamaan Italian F-35A-mallin hävittäjiä sekä lyhyeen lentoonlähtöön ja pystysuoraan laskuun kykeneviä F-35B-mallin hävittäjiä. Lisäksi tehtaalla tullaan tulevaisuudessa kokoamaan Alankomaiden Kuninkaallisten ilmavoimien F-35A-koneet.

FACO-kokoonpanotehtaan operoinnin lisäksi Alenia Aermacchi rakentaa F-35A-koneiden siipiä. Kyseessä on yksi Italian F-35-ohjelman suurimmista tuotantohankkeista, ja sopimus kattaa tällä hetkellä yhteensä 835 siipipakettia.

Lockheed Martin on toimittanut yli 130 viidennen sukupolven F-35-hävittäjää asiakkaille, ja niillä on takanaan yhteensä yli 38 700 lentotuntia.

F-35 on myös ehdokas Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornetien seuraajaksi.

Vastaa