Ilmavoimat osallistuu Air Defender 23 -harjoitukseen Saksassa Neljällä Hornetilla.

Suomen ilmavoimat osallistuu neljän F/A-18 Hornet -hävittäjän osastolla monikansalliseen Air Defender 23 -harjoitukseen Saksassa 12.‒23.6.2023. Kesäkuussa järjestettävä Air Defender 23 on Saksan ilmavoimien johtama lentotoimintaharjoitus, johon osallistuu yhteensä noin 220 lentokonetta ja 10 000 henkilöä 25 maasta.

Harjoituksen tavoitteena on osoittaa Nato-maiden kykyä ilmavoiman nopeaan keskittämiseen sekä vahvistaa transatlanttista yhteistyötä. Yhdysvalloista harjoitukseen osallistuu 100 lentokonetta 35 osavaltion ilmakansalliskaarteista. 

Air Defender 23 lennetään pääasiassa Saksan ilmatilassa, mutta osa harjoituksen laajoista monikansallisista ilmaoperaatioista ulottuu myös Puolaan ja Tšekkiin. Kolme pääharjoitusaluetta sijaitsevat Saksan pohjois-, itä- ja eteläosissa. Harjoituksen päätukikohdat ovat Hohn ja Jagel Schleswig-Holsteinin osavaltiossa, Wunstorf Ala-Saksin osavaltiossa ja Lechfeld Baijerin osavaltiossa. Käytössä on myös muita tukikohtia eri puolilla Saksaa sekä naapurimaissa. 

Suomen ilmavoimien osalta Air Defender 23 -harjoituksen tavoitteena on kehittää hävittäjätaktiikkaa ja syventää yhteistoimintakykyä Nato-liittolaisten kanssa laajoissa monikansallisissa ilmaoperaatioissa (composite air operations, COMAO). Neljän suomalaisen F/A-18 Hornet -hävittäjän osasto tukeutuu Hohnin tukikohtaan Schleswig-Holsteinin osavaltiossa Pohjois-Saksassa. 

‒ Osallistumme Air Defender 23 -harjoitukseen, koska tavoitteemme on syventää jo nyt korkealla tasolla olevaa yhteistoimintakykyä Saksan, Yhdysvaltojen ja muiden Nato-liittolaisten kanssa. Harjoitus osoittaa yhteistyökykyämme ja tarjoaa suomalaisen Hornet-osaston henkilöstölle käytännön kokemusta laajojen monikansallisten ilmaoperaatioiden suunnittelusta ja toteutuksesta yhdessä liittolaisten kanssa, toteaa Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen.

Air Defender 23 vahvistaa Suomen ja Saksan ilmavoimien yhteistyötä

Suomen ja Saksan ilmavoimien kahdenvälinen yhteistyö on tiivistynyt viime vuosina. Saksalaiset Eurofighter Typhoon -hävittäjät lentävät Rovaniemen tukikohdasta monikansallisessa Arctic Challenge Exercise 23 (ACE 23) -harjoituksessa touko-kesäkuun vaihteessa. Saksalainen hävittäjäosasto tukeutui Rovaniemelle myös edellisessä ACE-harjoituksessa vuonna 2021. Lisäksi Suomen ja Saksan ilmavoimat lentävät säännöllisesti yhteistoimintakierroksia Itämeren alueella silloin, kun Ämarin tukikohdassa Virossa on saksalaisia hävittäjiä valvomassa Baltian maiden ilmatilaa.