Iso-Britannia siirtää Viroon Apache ja Wildcat helikoptereita kuluvan vuoden aikana

Yhdistyneiden kuningaskuntien eli Iso-Britannian asevoimat siirtää viroon kuluvan vuoden aikana niin Apache kuin Wildcat helikoptereita. Asia julkaistiin Naton puolustusministerien kokouksessa Brysselissä. Iso-Britannian maavoimien helikopterit tulevat komennuksensa aikana osallistumaan Viron asevoimien “Spring Storm” sotaharjoituksiin sekä Naton taisteluosastoon joka on tukemassa Viron turvallisuutta.

Helikopterien komennus Viroon tulee lisäämään Iso-Britannian panosta Naton operaatiossa noin tuhanteen sotilaaseen Balttian alueella. Tämä tekee briteistä Naton operaation suurimman osallistujan sekä lisää liittolaisjoukkojen kykyä toimia alueella.

Iso-Britannian puolustusministeri totesi Naton päämajassa, että silloin kun Nato ottaa yhteyttä on Iso-Britannia valmis tuomaan operaatioon oman panostuksensa ja tukensa. Tästä johtuen vahvistamme koulutustamme ja läsnäoloamme Virossa tuomalla paikanpäälle maailman huipputasoa olevia helikopreteita.

AgustaWestland AW159 Wildcat on käytössä Iso-Britannian maavoimien lisäksi myös kuninkaallisissa merivoimissa. Helikopteri voidaan varustaa valvontatutkalla, stingray-torpedoilla, Thales Martle kevyillä monitoimiohjuksilla sekä ovikonekiväärillä. Helikopterin keulassa on nokan yläpuoella elektro-optinen sensorijärjestelmä. AgustaWestland AW159 Wildcat pystyy kuljettamaan kahden lentäjän lisäksi viisi matkustajaa. Huippunopeus helikopterilla on 311 kilometriä tunnissa ja se pystyy lentämään noin 777 kilometriä jonkinlaisella taisteluvarustuksella.

By Photo: PO(Phot) Si Ethell/MOD, OGL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38339860

Boeing AH-64 Apache puolestaan on taisteluhelikopteri jossa on kaksi lentäjää. Helikopterin maksiminopeus on 293 kilometriä tunnissa ja sen lentosäde taistelukuormalla on noin 480 kilometriä. Siirtolentoja apache pystyy lentämään jopa 1900 kilometrin päähän. Apache voidaan varustaa edessä olevan konekiväärinsä lisäksi myös ohjuksilla ja muilla raketeilla jotka voidaan kiinnittää helikopterin sivustoilla oleviin kiinnityspisteisiin. Esimerkiksi AIM-92 stingerin ohjuksia voidaan käyttää myös Apache taisteluhelikptereissa kuten myös Spike ohjuksia joilla voidaan torjua panssaroituja ajoneuvoja.

Artikkelikuva: By Arpingstone – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4385321

Kuva uutisen keskellä: By Photo: PO(Phot) Si Ethell/MOD, OGL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38339860