Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighterit lensivät ensimäisen ilmatilan valvontalentonsa Meteor-ohjuksilla varustettuina.

Britannian Royal Air Forcen (RAF) Eurofighter-hävittäjät lensivät tällä viikolla ilmatilan valvontatehtävällä (Quick Reaction Alert) ensimmäistä kertaa Meteor-ilmataisteluohjuksilla aseistettuina. Kyseessä oli vuosien tutkimuksen, kehittämisen ja testauksen huipennus edistyksellisen aseen käyttöönotossa ilmavoimien päähävittäjässä.

Eurofighterit ovat jatkuvassa valmiudessa Britannian ilmatilan koskemattomuuden turvaamiseksi. Meteor antaa uuden pitkän kantaman kyvyn tehostaen edelleen koneiden jo ennestään vahvaa aseistusta. Kuluvana vuonna ne on hälytetty monenlaisiin tehtäviin mukaan lukien Britannian ilmatilaa lähestyneiden Venäjän pommikoneiden tunnistaminen.

“Viimeisin ohjusjärjestelmä havainnollistaa Eurofighterien kehitystyötä, joka parantaa hävittäjän kykyä maalintaa ja tuhota mikä tahansa uhka pidemmältäkin etäisyydeltä. Meteor-ohjus on armoton pelote niille, jotka haluavat vahingoittaa Britanniaa ja asevoimiamme”, Ison-Britannian puolustusministeri Gavin Williamson sanoi. “RAF:n arvostettu Eurofighter-laivasto on nykyään Britannian ja Naton sotavoiman ehdoton kulmakivi. Se on todistettu taistelutehtävissä Libyassa, Irakissa ja Syyriassa, ilmatilan turvaamistehtävissä Britanniassa ja sen merentakaisilla alueilla sekä tärkeissä tukitehtävissä Itä-Euroopan Nato-liittolaisillemme.”

Britannian kuninkaallisten ilmavoimien komentaja, Air Chief Marshal Sir Stephen Hillier sanoi:

“RAF:n Eurofighterit on nyt aseistettu maailman edistyksellisimmällä ilmataisteluohjuksella, MBDA:n kehittämällä patopainemoottorisella Meteorilla. Se on jälleen valtava kykyloikka eteenpäin koko Eurofighter-laivastolle, joka ylpeästi jatkaa Britannian ja liittolaistemme puolustamista 24/7.”

Ohjusjärjestelmä voi lentää kaikissa sääolosuhteissa, toimia kaikkia nykyisiä ja tulevaisuuden tunnettuja uhkia vastaan, mukaan lukien taistelukoneet, miehittämättömät lentolaitteet ja ohjukset, ja se tulee osaksi myös F-35 aseistusta. Meteor-ohjus ja sen laukaissut lentokone ovat datalinkin kautta yhteydessä toisiinsa, mikä varmistaa hyvin tarkat ja kohdistetut iskut.

“Vastuu näin suorituskykyisen lavetin lentämisessä tällä vaikuttavalla aseella aseistettuna on valtava, mutta sitä mahdollisuutta, jonka tämä antaa meille vastata hätätilanteessa, ei voida vähätellä”, korosti ensimmäisellä Meteorilla varustetun Eurofighterin lentäjä.

Meteor on viimeisintä teknologiaa, jota Britannian johtama kuuden valtion kumppanuus on kehittänyt. Sen on suunnitellut ja sitä valmistaa Stevenagessa sijaitseva MBDA, joka on luonut Britanniaan 430 työpaikkaa.

RAF jatkaa ohjuksen kehittämistä sen elinkaaren ajan yhdessä sen kansainvälisten puolustus- ja teollisuuskumppanien kanssa tukien Britannian ilmailuteollisuutta ja pitäen yllä maan suvereenia suorituskykyä.