Itävälta suunnittelee korvaavansa Eurofighter Typhoon hävittäjät uudella hävittäjäjärjestelmällä.

Itävallan puolustusministeriö on ilmoittanut, että maa suunnittelee käytössä olevien Eurofighter Typhoon hävittäjien sekä Saab 105OE koneiden korvaamista yhdellä hävittäjäjärjestelmällä lähivuosina.  Itävallan puolustusministeriön tiedotteen mukaan maa tulee säästämään noin 2 miljardia euroa seuraavien 30 vuoden aikana kun se vaihtaa hävittäjäkalustonsa Eurofightereista johonkin muuhun tarjolla olevaan ratkaisuun. Tiedot säästöistä perustuu 26 henkisen toimikunnan raporttiin “Aktiivinen ilmatilan valvonta”

Itävallan ilmatilaa valvotaan parhaillaan kahdella eri lentokonepohjaisella järjestelmällä, Eurofighter Typhoonilla(tranche 1) joka kykenee lentämään ääntä nopeammin sekä Saab:n 105OE joka lentää alle äänennopeuden. Saab 105OE harkoituskoneiden käyttöikä lopuillaan ja järjestelmä pitäisi korvata uudella 2020-luvun alussa.

Itävallan puolustushallinnon asettaman erityistoimikunnan raportin mukaan kahden järjestelmän korvaaminen yhdellä olisi järkevää niin asevoimien talouden kuin ilmavoimien valmiudenkin kannalta.

Erityistoimikuntaan kulunut kenraali Karl Gruber kommentoi Itävallan puolustusministeriön sivuilla ratkaisua seuraavasti: “Kävimme keskusteluja niin Airbus:n kuin vaihtoehtoistenkin järjestelmätoimittajien kanssa. Näiden keskustelujen perusteella evaluoimme 19 mahdollista ratkaisua jotka sopivat Itävallan ilmatilan valvontaan niin sotilaallisesti kuin taloudellisesti. Arvioinnin tulos: Turvallisuus- ja talouskriteerit voidaan yhdistä uudella ratkaisulla tai päivittämällä vanha Eurofighter Typhoon Tranche 1 järjestelmä.

Mutta, operoiroinnin jatkaminen nykyisellä Eurofighter laivastolla on myös samaan aikaan riskialtista kustannusten osalta ja kaikkia kustannuksia ei voida laskea vielä” toteaa kenraali  Gruber ja jatkaa: “Itävallan ulkopuolella Eurofighter Tranche 1 laivastoa käyttää vain Iso-Britannia, Saksa, Italia ja Espanja. Tällä hetkellä jokaisella muulla Tranche 1 versiota käyttävällä maalla on jo muita tulevaisuuden ratkaisuja ilmavoimille. Vaikuttaakin siltä ettei tulevaisuudessa ole yhtenäistä Eurofighter Typhoon Tranche 1 järjestelmää käytössä.

Hävittäjäkalusto Ruotsista?
Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitoksen FMV antaman lausunnon mukaan he ovat toimittaneet Itävallan puolustusministeriölle tietopaketin joka sisältää alustavan kustannusarvion 18 Saab Gripen hävittäjälle. Näistä 15 olisi yksipaikkaisia ja 3 kaksipaikkaisia Gripen hävittäjiä.

Mikäli Itävalta päätyy korvaamaan käytössä olevat Eurofighterit ja Saab 105OE koneensa Gripen hävittäjillä voi se luoda uudenlaista yhteistyötä puolustuksen osalta lähivaltioiden kanssa. Itävallan naapurivaltioista Unkarilla ja Tsekeillä kun on jo Gripen hävittäjiä käytössään. Myös Slovakia on suunnitellut Gripen hävittäjien hankintaa, mutta hanke ei ole edennyt vuosiin.

Itävalta on käynyt myös keskusteluja Yhdysvaltojen kanssa F-16 hävittäjistä, mutta Lockheed Martin on sulkemassa tuotantolinjansa vuoden 2017 loppupuolella kahdeksi vuodeksi jonka aikana se siirretään Teksasista Etelä-Carolinaan. Ensimmäiset uudet F-16 hävittäjät saataisiin uudelta tuotantohihnalta vasta 3 vuoden kuluttua.

Itävalta viemässä Eurofighter yhtymää oikeuteen Eurofighterin kustannusten takia.  Uutisoimme 17.2.2017 että Itävalta on viemässä Eurofighterin valmistajaa Airbus:a sekä muita Eurofighter yhtymään kuuluvia yrityksiä oikeuteen Eurofighterin suurten käyttökulujen takia.  Itävallan puolustusministerin mukaan Airbus ja Eurofighter olisivat myös syyllistyneet mahdollisesti lahjontaan.  Airbus ja muut Eurofighter yhtymään kuuluvat yritykset ovat kiistäneet Itävallan väitteet.

Kuva By Bundesheer (Bundesministerium für Landesverteidigung und Sport) / Markus Zinner – originally posted to Flickr as Eurofighter Typhoon, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12103028