Kreikkaa uusimassa ilmavoimiensa kalustoa, tarkoitus korvata vanhenevia Mirage 2000 hävittäjiä RaFALE hävittäjillä.

Kreikan pääministeri on ilmoittanut, että maa on hankkimassa Kreikan ilmavoimille 18. uutta Dassault Rafale- hävittäjää Ranskasta. Kreikan valtion on myös tarkoitus hankkia Kreikan laivastolle uusia fregatteja ja neljä helikopteria. Kreikan ilmavoimilla on käytössään parhaillaan 42 eri Mirage 2000 sarjan hävittäjälentokonetta.

Dassault aviationin toimitusjohtaja Eric Trappier kommentoi Kreikan ilmoitusta yhtiön tiedotteessa seuraavanlaisesti: ” Olen erittäin ilahtunut tästä ilmoituksesta, mikä vahvistaa hyviä suhteitamme Kreikkaan jotka on kestänyt jo puoli vuosisataa. Kiitän myös Kreikkalaisia päättäjiä ja viranomaisia siitä, että he luottavat meihin jälleen kerran. Dassault Aviation on täysin mobilisoitu vastaamaan Kreikan ilmavoimien vaatimiin tarpeisiin”

Kreikan ilmavoimilla on nykyisin käytössään 153 F-16C/D hävittäjää, 33 F-4E hävittäjää ja 42 Mirage 2000 sarjan hävittäjää. Kreikka on viime vuosina korjannut taloustaantuman jättämiä jälkiä jotka aiheutuivat ilmavoimille. Vuonna 2018 se solmi sopimuksen Lockheed Martinin kanssa ilmavoimiensa 84. F-16 hävittäjänsä päivittämisestä block 52+/52+Advanced tasolta block 70/72 tasolle(F-16V viper) Kreikka on myös ilmaissut kiinnostuksensa Yhdysvaltalaisiin F-35 hävittäjiin, joilla olisi tarkoitus korvata mahdollisesti vanhenevia F-16C block 30 ja F-4 sarjan hävittäjiä.

Dassault Aviation ja sen Rafale-hävittäjä on yksi ehdokkaista Suomen ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi kun päätöstä tehdään vuoden 2021 aikana.

Kreikan mahdollinen päätös hankkia Rafale hävittäjiä luo myös mielenkiintoisia vaikutuksia Suomen HX-hankkeeseen. Rafale kun saa tällä mahdollisella kaupalla toisen Eurooppalaisen operaattorin, mikä luo varmuutta koneen tulevaisuudelle.