kroatia korvaamassa vanhentuneet mig-21 hävittäjät uusilla hävittäjillä, Ruotsi tarjoaa Gripen C/D hävittäjiä tilalle.

Ruotsin puolustusmateriaalilaitoksen FMV:n ja Ruotsin Kroatian suurlähetystön edustajat ovat esitelleet Kroatin hallinnolle Ruotsin tarjouksen kahdestatoista uudesta Gripen C/D hävittäjästä. Ruotsin valtion tarjouksen lisäksi on Gripen hävittäjiä valmistava Saab esittänyt ehdotuksen räätälöidystä strategisesta yhteistyöstä Kroatian puolustusteollisuuden kanssa joka tulee Saab:n mukaan hyödyttämään paikallista puolustusteollisuutta ja luomaan pitkäaikaisia kumpanuuksia yritysten välille.

“Ruotsi ja Saab tarjoavat kattavan ja pitkäaikaisen ratkaisun Kroatian kotimaan turvallisuuteen, joka suojaa Kroatian kansaa ja rajoja tulevina vuosikymmeninä. Jos Kroatia valitsee Gripenin, Saab on valmis siirtämään taitotietoa ja tekniikkaa ja perustamaan Kroatiaan alueellisen ilmailu- ja tukipalvelukeskuksen. Tämä kehittäisi pitkäaikaista yhteistyötä paikallisen puolustusteollisuuden ja akateemisen sektorin kanssa ja luo noin 500 huipputeknologian työpaikkaa ” toteaa Saabin johtaja Jonas Hjelm.

Gripen on Saabin mukaan moderni ja kyvykäs monitoimihävittäjä joka käyttää viimeisintä teknologiaa ja pystyy suorittamaan tehtäviä laajasti niin ilmasta ilmaan, ilmasta maahan kuin tiedustelutehtävissäkin. Gripen hävittäjiä on tällä hetkellä käytössä Ruotsin, Unkarin, Tsekin, Etelä-Afrikan ja Thaimaan ilmavoimilla. Gripen C/D hävittäjä on myös Nato yhteensopiva.

Kuva: By Msgt. Billy Johnston, USAF – VIRIN: 030901-F-DD379-011, Domini públic, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=592264