Kuninkaallisten ilmavoimien Eurofightereihin kehitetään uusi tutka, Britannian puolustusministeriö teki sopimuksen Bae Systemsin ja Leonardon kanssa

Britannian puolustusministeriö on tehnyt sopimuksen BAE Systemsin ja Leonardon kanssa aktiivisen elektronisesti keilaavan tutkajärjestelmän (AESA) kehittämiseksi. Seuraavan sukupolven tutka edustaa uusinta standardia eurooppalaisen tutkatekniikan kehityksessä (ns. European Common Radar System Mark 2, ECRS Mk2) ja on valmistuessaan integroitavissa kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter Typhoon -hävittäjiin. Yhteensä 317 miljoonan punnan sopimus takaa satoja työpaikkoja ja kehittää tekniikkaa Britannian tulevaisuuden ilmataistelujärjestelmään.

Sopimus varmistaa yli 600 korkeasti koulutettua työpaikkaa eri puolilla maata, mukaan lukien yli 300 Leonardon toimipaikalla Edinburghissa, yli 100 elektronisen sodankäynnin asiantuntijaa Lutonissa sekä 120 insinööriä BAE Systemsin Lancashiressa.

Kuva: BAE Systems

ECRS2 on monitoimitutka, joka antaa RAF:n Eurofightereille maailman johtavan sähköisen sodankäynnin valmiuden perinteisten tutkatoimintojen, kuten laajakaistaisen elektronisen hyökkäyksen, lisäksi. Tutkan avulla Eurofighter Typhoon pystyy paikantamaan, tunnistamaan ja lamauttamaan vihollisen ilmapuolustuksen suuritehoisella häirinnällä sekä hyödyntämään myös tulevia dataohjattuja aseita nopeasti kehittyvän ilmapuolustuksen torjunnassa.

Uusi tutkajärjestelmä antaa RAF:n lentäjille mahdollisuuden kohdistaa toimia kohteisiin uhkien ulottumattomissa, havaita ja häiritä vihollisjärjestelmiä – jopa silloin, kun ne on suunnattu toisaalle – ja toimia vihollisen ilmapuolustuksen alueella täysin suojattuina. Toisin sanoen Yhdistynyt kuningaskunta pystyy tarjoamaan ilmatukea aina siellä missä sitä tarvitaan.

Tällä hetkellä RAF:n Eurofighter Typhoonit on varustettu mekaanisesti pyyhkäisevällä tutkalla, jota pidetään erittäin tehokkaana nykypäivän tehtäviin. Uusi ECRS Mk 2 -tutka varmistaa, että UK Typhoonit voivat edelleen hallita ilmataisteluja tulevina vuosina.

Uusi tutka perustuu AESA (Active Electronically Scanned Array) -tekniikkaan ja tarjoaa lisäksi mullistavaa monitoimitekniikkaa (Multi-Functional Array). Siinä on huomattavasti enemmän lähetys-vastaanottoelementtejä kuin perinteisissä tutkissa, mikä tekee Mk2:sta maailman kehittyneimmän AESA-hävittäjätutkan. Järjestelmä säilyttää saman tehon ja tarkkuuden kuin perinteiset tutkat, mutta mahdollistaa myös laajakaistaisen elektronisen sodankäynnin toiminnot samanaikaisesti.

“Uusi kyvykkyys antaa Typhoonille mahdollisuuden ottaa paikkansa tulevaisuuden ilmataisteluissa ja kehittää tulevaisuuden taistelujärjestelmien avainteknologiaa sekä varmistaa näiden yhteistoimivuus. Kehitystyö turvaa korkeasti koulutetut työpaikat ja ylläpitää avaintaitoja, joita tarvitaan Ison-Britannian pitämiseksi ilmasodankäynnin eturintamassa. Odotamme innolla yhteistyötä muiden Eurofighter-maiden ja teollisuuskumppaneidemme kanssa varmistaen, että Typhoon vastaa nykypäivän tarpeisiin ja huomisen haasteisiin”, BAE Systemsin sotilasilmailun liiketoiminnasta vastaava johtaja Andrea Thompson sanoo.

Kuvassa Eurofightereihin kehitelty uusi ohjaamo jossa on korvattu useampi erillinen näyttö yhdellä isolla näytöllä. Samantapaisia ratkaisuja on tarjolla esimerkiksi F-35, Super Hornet ja Gripen E hävittäjiin.

“Sopimus on hieno uutinen Yhdistyneelle kuningaskunnalle, joka saa maailman kyvykkäimmät hävittäjätutkat. Edistyneen teknologian keksiminen, kehittäminen ja rakentaminen täällä Isossa-Britanniassa antaa meille mahdollisuuden ymmärtää ja täyttää asevoimiemme erityisvaatimukset sekä varmistaa vientitilaukset kaikkialla maailmassa, mikä turvaa koko Yhdistyneen kuningaskunnan taloutta,”, Leonardon Ison-Britannian varatoimitusjohtaja Alastair Morrison sanoo.

Uuden tutkan kehitystyöstä vastaa Ison-Britannian puolustuselektroniikan johtava yritys Leonardo ja integroinnista Eurofighter Typhooniin vastaa BAE Systems, RAF:n pääsopimuskumppani.

Molemmat yritykset työskentelevät tällä hetkellä osana neljän maan ja Eurofighter-konsortiokumppaneiden kanssa Saksassa, Espanjassa ja Italiassa AESA-tutkan perusversion kehitysohjelmassa. ECRS Mk2 on täysin uusi lähestymistapa, joka on suunniteltu vastaamaan RAF: n ja tulevien vientiasiakkaiden operatiivisiin tarpeisiin.