Lockheed Martin ja Hollannin kuninkaalliset ilmavoimat juhlistivat Hollannin ensimmäistä operatiivista F-35-hävittäjää

 Hollannin ensimmäistä operatiivista F-35A Lightning II -hävittäjää on tänään juhlittu Lockheed Martinin tuotantolaitoksella järjestetyssä roll-out-tilaisuudessa Teksasin Fort Worthissa. Kyseessä on valmistajan mukaan jälleen uusi virstanpylväs F-35-ohjelmalle joka vahvistaa entisestään hankkeen kansainvälisiä kumppanuuksia ja parantaa merkittävästi Hollannin kansallista puolustuskykyä.

”Tämän F-35-hävittäjän saapuminen Leeuwardenin lentotukikohtaan myöhemmin tänä vuonna tulee olemaan valtava muutos ilmavoimillemme, jonka merkitys osana kansainvälistä yhteisöä kasvaa samalla huomattavasti,” sanoo kenraaliluutnantti Dennis Luyt, Hollannin kuninkaallisten ilmavoiminen komentaja. ”Haluamme olla maailman parhaiden ilmavoimien joukossa, ja F-35 mahdollistaa sen meille.”

Seremonian jälkeen kyseinen F-35 siirtyy Luken lentotukikohtaan Arizonassa, missä F-35A-lentäjät koulutetaan. Hävittäjä on Hollannin ilmavoimien ensimmäinen operatiivinen F-35 ja kolmas maalle toimitettu kone. Kaksi ensimmäistä F-35-hävittäjää toimitettiin vuonna 2013 ja ne on sijoitettu Edwardsin lentotukikohtaan Kaliforniaan tukemaan operatiivista testausta. Hollannilla on tällä hetkellä tilauksessa 37 F-35A hävittäjää, mutta Hollannilla on suunnitelmissa hankkia lisää hävittäjiä. Asiasta ei ole tosin vielä tehty virallisia päätöksiä.

Lockheed Martin on toimittanut tähän mennessä yli 360 F-35-hävittäjää, jotka toimivat 16 tukikohdassa ympäri maailmaa. F-35-hävittäjiä käyttää kymmenen valtiota, joista seitsemän tukikohdassa kotimaassaan. Yli 730 lentäjää ja 6 700 mekaanikkoa on koulutettu koneen käyttöä ja ylläpitoa varten, ja F-35:llä on lennetty yli 175 000 lentotuntia.

F-35 on ehdokas Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornetien seuraajaksi kun asiasta päätetään vuonna 2021

Kuvat: Lockheed Martin