Lockheed Martin ja Norjan puolustusvoimat juhlistivat Norjan ensimmäistä F-35-hävittäjää

Norjan puolustusvoimien ensimmäinen F-35A Lightning II -hävittäjä on esitelty eilen Lockheed Martinin tuotantolaitoksella järjestetyssä tilaisuudessa Teksasin Fort Worthissa. Tilaisuudessa ovat läsnä muun muassa Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide, Norjan puolustusvoimien komentaja amiraali Haakon Bruun-Hanssen sekä Lockheed Martinin toimitusjohtaja Marillyn Hewson. Kyseessä on merkittävä virstanpylväs niin F-35-ohjelmalle kuin Norjan maanpuolustuksen tulevaisuudelle.

”Me kaikki tiedämme, että F-35 ei ole mikä tahansa hävittäjä, se on paljon enemmän”, sanoo Norjan puolustusministeri Ine Eriksen Søreide. ”F-35 tarjoaa meille suorituskykyjä, joita meillä ei ole ollut koskaan aiemmin. Se on kaikkein aikojen edistyksellisin hävittäjä. Tänään muutamme tulevaisuuden nykyisyydeksi. F-35 edustaa uudenlaista tapaa ajatella ja toimia, mikä hyödyttää koko Norjan puolustusvoimia.”

Viidennen sukupolven F-35A-hävittäjät tarjoavat Norjan puolustusvoimille valmiudet maan alueellisen koskemattomuuden ja kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi.

”Olen vakuuttunut, että F-35 tarjoaa tarvittavan voiman ja ainutlaatuisen ratkaisun Norjaan kohdistuvien arktisten uhkien varalta”, sanoo Lockheed Martinin toimitusjohtaja Marillyn Hewson. ”Se on ainoa kone, jonka toimintasäde, toiminta-aika, sensorit ja edistykselliset kommunikaatiojärjestelmät takaavat niin maa- kuin ilmauhkien tarkkailun ja torjunnan arktisilla alueilla.”

F-35-hävittäjä tarjoaa Norjan teollisuudelle työtä ja auttaa takaamaan maan puolustusteollisuuden kilpailukyvyn ja elinvoimaisuuden myös tulevaisuudessa. F-35-ohjelma on tuonut Norjan puolustusteollisuudelle jo tähän mennessä sopimuksia yli 450 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvosta.

Norjan ensimmäinen F-35A-hävittäjä AM-1 ja toinen hävittäjä AM-2 luovutetaan Norjan kuninkaallisille ilmavoimille myöhemmin tänä vuonna. Ne sijoitetaan aluksi Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohtaan Arizonassa, missä koneita käytetään norjalaisten ja muiden F-35-ohjelman kumppani maiden lentäjien koulutukseen.

F-35 on myös ehdokas Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornetien seuraajaksi.

minister-soreide-and-am-1

kuvat: Lockheed Martin

Vastaa