Mikä Saksan asevoimia vaivaa?

Saksalainen DW eli deutsche welle on julkaissut tietoja Saksan asevoimien käytössä olevista lentokoneista ja helikoptereista. DW:n tiedot perustuvat puolestaan Saksan parlamentin asevoimia valvovan valiokunnan raportteihin.  Kun käytössä olevia konemääriä vertaa konemääriin joita asevoimilla on voi huomata huolestuttavan piirteen, lentokelpoisia koneita on vähän.

Saksan ilmavoimilla on laivastossaan 114 eurofighter typhoon hävittäjää, mutta oikeasti lentokelpoisia niistä on vain 39 kappaletta. Ilmavoimilla on myös laivastossaan tornado hävittäjää, mutta jälleen kerran… Käyttökelpoisia koneita on vain 29 kappaletta.

Saksan ilmakuljetuskapasiteetti nojaa parhaillaan Transall C-160 kuljetuskoneisiin joita on laivastossa 50 kappaletta. Kuten ilmavoimien hävittäjäkaluston kohdilla niin käyttökelpoisten kuljetuskoneiden määrä on reippaasti pienempi, tässä tapauksessa Saksalla on käyttökelpoisena vain 21 kuljetuskonetta. Airbussin valmistamien A400 Atlas kuljetuskoneiden tilanteesta ei ole parhaillaan tietoa, mutta Saksa on yrittänyt päästä eroon joistakin tilauksistaan huonoin tuloksiin.

Helikopterikaluston puolella Saksalla on erittäin huolestuttava tilanne.  Saksalla on yhteensä 126 helikopteria joista käytössä on vain 26. Eli operaatiokelpoisia helikoptereita on vain 5%

Päivän kysymys kuuluukin. Mikä vaivaa saksan asevoimien ilmailua?

Nyt julkistetut tiedot Saksan asevoimien ilmailun tilasta on huolestuttavia. Saksa on säästänyt selkeästi liikaa asevoimistaan viimeisten 10-15 vuoden aikana ja säästöjen aiheuttama tuho on pikkuhiljaa tulossa esille.

Saksan asevoimien säästöjen takia maa myi pois käyttökelpoisia Leopard 2A4 panssarivaunuja joitakin vuosia sitten, Suomi ja Puola tajusivat käyttää tilannetta hyväksi ja uusivat panssarivoimiaan erittäin käyttökelpoisella kalustolla.

Ilmavoimien osalta Saksa on erittäin surkeassa tilanteessa. Osa koneista on yksinkertaisesti sellaisessa kunnossa ettei niitä kannata korjata käyttökelpoisiksi.  Huolestuttavinta tämä on eurooppalaisen puolustuksen kannalta. Kun Iso-Britannia poistuu EU:n puolustusvahvuudesta(jatkaa toki Naton jäsenenä, mutta se ei hyödytä Suomea) Jää jäljelle isoiksi toimijoiksi puolustuksen osalta käytännössä Saksa ja Ranska. Onneksi Puola on päättänyt panostaa puolustukseen isoja rahoja ja nykyisten F-16 hävittäjien lisäksi heillä on käynnissä hankke jolla korvataa käytössä olevien neuvostovalmisteisten hävittäjien kapasiteettia lähivuosina.