Neuvottelut on ohi, Puola hankkii 32 kappaletta F-35A hävittäjiä

Puola on päässyt sopimukseen Yhdysvaltojen ja Lockheed Martinin kanssa F-35A hävittäjien hankinnasta. Neuvottelut F-35A hävittäjien hankkimisesta on käyty osapuolten välillä jo jonkin aikaa. Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak  antoi asiasta jo ennakkovaroituksen 22 päivä tammikuuta.

Puolan puolustusministeri pitämässä puhetta tilaisuudessa jossa F-35 sopimus kaupasta allekirjoitettiin. Kuva: Puolan puolustusministeriö

Neuvottelujen tuloksena Puolan ilmavoimille ollaan hankkimassa 32 kappaletta Lockheed Martinin valmistamia F-35A hävittäjiä. Ensimmäiset F-35 hävittäjät on määrä saada Puolan ilmavoimien käyttöön vuoden 2024 aikana. Kaupan arvo on noin 4,6 miljardia yhdysvaltain dollaria. Toisin kuin Suomen Hx-hankkeessa niin Puola ei ole vaatinut osana kauppaa minkäänlaisia teollisen yhteistyön paketteja. Tällä ratkaisulla Puola sai tiputettua hankittavien hävittäjien kauppahintaa alaspäin. Kun neuvottelut kaupoista aloitettiin oli silloin arvioitu kauppahinta noin 6 miljadia yhdysvaltain dollaria.

Käytöstä poistuva Puolan ilmavoimien Mig-29 hävittäjä. By Julian Herzog, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56308955

Kauppa allekirjoitettiin Deblinissä jossa sijaitsee Puolan ilmavoinien akatemia ja tilaisuuteen osallistui myös Puolan presidentti. Oheisessa twiitissä on videokuvaa paikanpäältä.

Puolan ilmavoimilla on käytössään nykyisin F-16 hävittäjien lisäksi myös Mig-29 ja Su-22 hävittäjiä käytössään. Nyt hankittavilla F-35A hävittäjillä on tarkoitus korvata vanhenevat Mig-29 ja Su-22 hävittäjät.

Puolan tekemä F-35 kaupan arvo on noin 4,6 miljardia dollaria. Kun laskee koneen hinnan eli jakaa 4,6 miljardia 32 koneella tekee se yhden koneen hinnaksi 143 miljoonaa dollaria. Tämä hinta pitää sisällänsä koulutukset niin lentäjille kuin maahenkilökunnalle, varaosia sekä muita tärkeitä asioita(esim tietojärjestelmät jne)

Tässä vaiheessa siirretään kiinnostus tänne kotimaan puolelle ja HX hankkeeseen. 143 miljoonaa dollaria kerrottuna 64 koneella tekee 9,15 miljardia dollaria eli noin 8.29 miljardia euroa. Toki tässä vaiheessa pitää muistaa se ettei Puolan paketti pidä sisällänsä samankaltaista teollista yhteistyötä kun suomi on vaatimassa. Tunnettu asia on myös se, että kaikenlaiset yhteistyöpaketit ja vastaostot nostavat hankkeen hintoja.

Puolan kohdilla ei ole myöskään tiedossa se, että pitääkö maan hankkia lisää aseistusta kyseisiin F-35 hävittäjiin vai lasketaanko nykyisten F-16 hävittäjien aseistuksen riittävän myös F-35 hävittäjille.

Ne ketkä ihmettelivät vielä taannoin sitä, että miksi puolustusministeriö päätti sen, että hx-hanke on vanhan 7-10 miljardin hankkeen sijaan 10 miljardin hanke niin tässä on teille se vastaus. Uudet hävittäjät maksavat ja ne maksaa paljon.

Sotilasilmailu.fi