Puola ei hankki käytettyjä F-16 hävittäjiä, harkitsee uusien F-16 tai F-35 hävittäjien hankintaa.

Puolan puolustusministeri Bartosz Kownacki on kertonut Puolan parlamentin puolustusvaliokunnalle ettei maa ole hankkimassa käytettyinä F-16A/B hävittäjiä. Ministeri Kownacki kertoo että käytetyt hävittäjät tulisi hankintahinnoiltaan lopulta kalliimmaksi ratkaisuksi kuin uusien hävittäjien hankinta johtuen koneiden vaatimista modernisointikustannuksista.

Flightglobal sivuston mukaan Puolan asevoimien varakomentaja Jan Sliwka kertoo, että Puola oli todellä yllättynyt kuinka paljon Romanian ilmavoimat maksoivat käytetyistä F-16 hävittäjistä jotka se osti Portugalin ilmavoimilta. “He maksoivat päivitetyistä koneista enemmän kuin uusista koneista”  kommentoi Jan Sliwka Flightglobalin mukaan.

By Julian Herzog, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56308955

Puola ei ole vielä päättänyt miten edetä asiassa. Harkinnassa on esimerkiksi uusien F-16 tai F-35 koneiden hankinta. Asiassa pitänee tehdä päätöksiä lähivuosina kun Puolan ilmavoimien Mig-29 ja Su-22 koneiden käyttöikä on loppumassa.

Puolan ilmavoimilla on parhaillaan käytössä Mig-29 ja Su-22 koneiden lisäksi myös Yhdysvaltalaisvalmisteisia F-16C/DBlock 52+ hävittäjiä joihin on hankittu myös suomen ilmavoimille hankittuja AGM-158 JASSM risteilyohjuksia.

Lähde: Flightglobal, Defensenews ja sotilasilmailu.fi avustaja Varsovassa.
Artikkelikuva:By Radomil – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2317749
Kuva jutussa: By Julian Herzog, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56308955