Romanian ilmavoimien mig-21 Kuopion lentonäytökseen

Kuluvan kesän kotimainen päälentonäytös, Tour De Sky saa päivä päivältä hienoja esiintyjä ja näytteilleasettajavahvistuksia. Kuluneella Viikolla näytökseen on jo saatu niin Saab isolla messuosastollaan, Artic Eagles kuin Saksan Ilmavoimien Luftwaffe Eurofighter Typhoon hävittäjillään.  Nyt on luvassa jotain mitä ei ole nähty kotimaisella taivaalla sitten kevään 1998. Romanian Ilmavoimat osallistuu Tour De Sky lentonäytökseen kahdella Mig-21 hävittäjällä.

Kyseessä on todella harvinainen vierailu sillä MiG-21 koneita käyttää laajassa mittakaavassa Euroopassa vain Romanian Ilmavoimat, joka poistaa koneet käytöstä tämän vuoden lopulla. Koneiden vierailu Suomessa on varmasti viimeinen mahdollisuus koskaan nähdä ja kuulla MiG-21 koneita Suomen taivaalla.

Romanian Ilmavoimien MiG-21 koneita kutsutaan Lancer nimellä. Koneissa on täysin uusi länsimainen hävittäjätutka sekä elektroniikka ja varustukseltaan ne vastaavat nykyisiä länsimaisia hävittäjiä. Loppuvuodesta Romanian Ilmavoimat korvaa MiG-21 Lancer koneet käytetyillä F-16 hävittäjillä Portugalista.

Päälentonäytöksessä onkin ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä Kuopion taivaalla sekä MiG-21 että Hornet ja Hornetin seuraajaksi tarjolla oleva Gripen.

MiG-21:n lisäksi Romanian ilmavoimia edustaa paikalla myös ryhmän huoltokoneena toimiva C-27J Spartan joka tuo lentonäytökseen MiG-21:n teknisen henkilökunnan.

Romanian_C27J_Spartan_kuljetuskone

Lähde: Tour de sky lentonäytös.

Vastaa