Ruotsi vetäytyy Belgian ilmavoimien hävittäjähankinnasta.

Ruotsin puolustusvoimien materiaalihallintalaitos FMV on tänään 10.7 ilmoittanut ettei se pysty tarjoamaan Saab:n valmistamaa Gripeniä Belgian ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi.  Ruotsin tekemän päätöksen jälkeen kisassa Belgian seuraavaksi hävittäjäksi on mukana kolme ehdokasta jotka ovat Lockheed Martinin valmistama F-35, Eurofighter Typhoon sekä Dassault Rafale.

Ruotsin puolustusvoimien materiaalihallintalaitoksen FMV:n lausunnon mukaan Gripen on erittäin tehokas ja kustannustehokas hävittäjäjärjestelmä joka täyttää Belgian vaatimukset seuraavaksi hävittäjäksi.  Belgian hallinnon tarjouspyynnössä Belgia hakee erittäin kattavaa operatiivista tukea hävittäjälleen myyntivaltiolta. Tämä tarkoittaisi sitä, että Ruotsi joutuisi muuttamaan ulkopoliittisia linjauksiaan ja vaatisi poliittisen mandaatin jota ei ole olemassa tänä päivänä.  Näistä syistä johtuen FMV on päättänyt ettei se vastaa Belgian tarjouspyyntöön

Belgian naapurivaltio Hollanti on jo tehnyt päätöksen hankkia Yhdysvaltalaisia F-35A hävittäjiä ja ensimmäiset hävittäjä on jo toimitettu Hollannin ilmavoimille. Hollannin ilmavoimien F-35A hävittäjät pitävät parhaillaan tukikohtaansa Yhdysvalloissa jossa koulutetaan ensimmäiset lentäjät jokaiselle F-35 käyttäjämaalle. Belgian ja Hollannin ilmavoimien välillä on myös todella laajaa yhteistyötä laivastojen osalta.

Belgian pyytämä laaja operatiivinen tuki ei ole välttämättä oikea syy minkä takia Ruotsi tiputtautuu pois Belgian hävittäjähankinnoista. Oikea syy on mitä todennäköisemmin Ydinaseet.  Belgian ja Hollannin nykyiset F-16 hävittäjät kun pystyvät kantamaan kyydissään “Naton ydinaseita”

Ruotsin nykyiselle vasemmistohallitukselle ydinaseet saattoivat olla liian iso pala purtavaksi.