Saab:n Gripen E suoritti ensimmäiset rullauskokeensa

Ruotsalainen sotilaskonevalmistaja Saab on suorittanut ensimmäiset rullauskokeet Gripen E hävittäjällään.  Asiasta ilmoitettiin Saab:n twitter tilillä jossa julkistettiin myös samalla myös noin 30 sekunnin videopätkä tapahtuneesta. Myöhemmin Saab julkaisi twitterissä myös pidemmän videon jossa haastateltiin Saab:n koelentäjä Marcus Wandt:ia.


“Tuntuu itseasiassa hyvältä” toteaa koelentäjä Wandt Saab:n julkaisemalla videolla ja jatkaa “Kaikki kehitystyö ja kova työ mitä koneen eteen on tähän mennessä tehty saa minut nöyräksi”


Nyt tapahtunut rullauskoe oli ensimmäinen ulkona suoritettu testi jonka Saab on suorittanut uudella Gripen E koneellaan koneen esittelytilaisuuden jälkeen.  Aikaisemmin marraskuussa Saab ilmoitti siirtävänsä Gripen E koneensa ensilentoa ensivuoden puolelle jotta saisivat valmiiksi kaikki koneen järjestelmät ennen koelentoa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan koneen ensilennon oli tarkoitus tapahtua kuluvan vuoden aikana.

Saab Gripen E on yksi ehdokkaista Suomen ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi kun nykyisten F/A-18C/D hävittäjien seuraajista päätetään vuoden 2021 aikana.

Kuva: Saab