Saksa ei halua F-35 hävittäjiä, kisa käydään Eurofighterin ja Superhornetin välillä
Saksalainen turvallisuuspolitiikasta kirjoittava Thomas Wiegold on kertonut blogissaan 31. tammikuuta, että Saksa on päättänyt ettei se halua Lockheed Martinin F-35 hävittäjää ilmavoimillensa. Saksa on parhaillaan etsimässä Saksan ilmavoimille uutta hävittäjää jolla olisi tarkoitus korvata käytöstä poistuvat Tornado monitoimihävittäjät. Thomas Wiegold perustaa uutisensa Saksalaisiin puolustusalan lähteisiinsä.
Saksan puolustushallinto on vahvistanut asian Defense news sivustolle, että F-35 ei kuulu finalistien joukkoon Saksan hävittäjähankinnassa. Nyt julki tulleen käänteen jälkeen Saksan hävittäjäkilpailutuksessa on jäljellä Eurofighter Typhoon sekä Yhdysvaltalainen Boeing Super Hornet hävittäjällään. Myös Boeing:n F-15 hävittäjä oli mukana kisassa.
Saksan hävittäjähankinnassa on vielä monia mutkia matkassa. Tornado monitoimihävittäjien korvaajien kun pitäisi myös pystyä kuljettamaan Yhdysvaltalaisia ydinaseita. Eurofighter Typhoon ei tällä hetkellä omaa tällaista kykyä, mutta Yhdysvaltalainen Super Hornet puolestaan omaa tällaisen kyvyn.
Ihan sama miten Saksa hoitaa hävittäjäpäätöksensä niin sillä voi olla isojakin vaikutuksia meille. Mikäli Saksa hankkii vanhentuvien Eurofightereiden tilalle hankittavien 30 Eurofighterin lisäksi myös 80 Eurofighteria jolla korvataan Tornadot tarkoittaa se helposti sitä, että kyseisellä hävittäjällä on varmasti ison valtion tuki 2050-luvun loppuun asti jolloin ilmavoimat hankkii seuraavan kerran itsellensä uusia hävittäjiä.
Mikäli Saksa puolestaan hankkii itsellensä Boeing:n Super Hornet hävittäjiä tarkoittaisi se sitä, että lähistöllä olisi mahdollisesti siinä tilanteessa jos Suomi hankkisi samoja koneita toinen käyttäjävaltio jolloin varaosa ym muut tukipalvelut voitaisiin tehdä yhdessä. Tämä myös takaisi sen, että Boeing:lla riittää kiinnostusta tarjota kohtuuhintaisia tukipalveluita, esim varaosia hävittäjiin käyttöiän loppuun asti.
Oli päätös mikä tahansa niin tämä asia kiinnostanee myös suomessa puolustushallinnon ja puolustusvoimien palveluksessa olevia ihan varmasti. Varsinkin jos päätös tehdään ennen suomen päätöstä.
Jani Luoto