Sveitsi käynnisti ilmavoimiensa uusien hävittäjälentokoneiden hankintaohjelman

Sveitsin puolustusministeriö on käynnistänyt ilmavoimiensa uusien hävittäjälentokoneiden hankintaohjelmansa pyytämällä alustavia tarjouksia uusista hävittäjälentokoneista viideltä eri valmistajalta. Tarjouspyynnöt pyydettiin samoilta valmistajilta jotka on mukana Suomen ilmavoimien HX-hankkeessa.

Sveitsin Air2030(ilma2030) ohjelman tarkoituksena on hankkia maalle uusia hävittäjälentokoneita korvaamaan ikääntyvät F-5 ja F/A-18 hävittäjät sekä panostaa maan ilmatorjuntajärjestelmiin. Hankkeen arvo on noin 8 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Sveitsin puolustusministeriön mukaan maa on pyytämässä tarjoukset kolmestakymmenestä tai neljästäkymmenestä hävittäjälentokoneesta, ohjuksista sekä muista tukijärjestelmistä. Samalla Sveitsi pyytää myös hävittäjälentokoneita valmistavia aseyhtiöitä arvioimaan määrällisesti sen montako hävittäjälentokonetta maan ilmavoimat tarvitsee tulevaisuudessa.  Määräaika tarjousten jättämiselle on tammikuussa 2019 jonka jälkeen maan ilmavoimien on tarkoitus järjestää koelento-ohjelma jossa koelennetään tarjolla olevat konetyypit. Koelento-ohjelman jälkeen on tarkoitus järjestää toinen tarjouspyyntökierros.  Päätös uusista hävittäjälentokoneista on tarkoitus tehdä loppuvuodesta 2020.