Sveitsi valitsi Lockheed Martinin F-35A hävittäjän ilmavoimiensa seuraavaksi hävittäjäksi.

Sveitsin liittotasavalta on hankkimassa maansa ilmavoimille yhteensä 36. kappaletta Lockheed Martinin F-35A hävittäjiä. Päätös asiasta ilmoitettiin tänään keskiviikkona 30.6 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Hävittäjien lisäksi Sveitsi on hankkimassa osana Air2030-ohjelmaa maalle ilmatorjuntajärjestelmän jonka valinta osui Yhdysvaltalaisen Raytheoniin ja heidän tarjoamaan Patriot -ilmatorjuntajärjestelmään. Tänään julkaistu päätös ei ollut yllätys, paikallinen media raportoi jo viikko sitten, että maa on kallistumassa F-35A hävittäjän kannalle. Sveitsistä tulee valinnan myötä 15. valtio, joka on valinnut F-35:n

Paras ratkaisu voitti niin taloudellisesti kuin sotilaallisestikkin.
Sveitsin liittohallituksen tiedotustilaisuudessa avattiin myös päätöksen taustoja. Lockheed Martin voitti kilpailun niin taloudellisesti kuin sotilaallisestikin. F-35A hävittäjä sai arvioinneissa 336 pistettä mikä oli 95 pistettä enemmän kuin seuraavalla ehdokkaalla. Sveitsin liittovaltion tiedotteessa todetaan tyhjentävästi: F-35A hävittäjä voitti neljästä pääkriteeristä kolme jotka olivat tehokkuus, tuotetuki ja yhteistyö. Ainoastaan kaupallisessa osiossa F-35A hävittäjän paketti hävisi.

Tietojen autonomia taattu
Päätöstä tehdessään liittoneuvosto otti huomioon myös mahdollisen teknologisen riippuvuuden valmistajasta ja valmistusmaasta eli Yhdysvalloista. Vaikka riippuvuuksia ei voida sulkea pois kokonaan järjestelmiä hankittaessa, kaikki ehdokkaat pystyivät takaamaan tietojen autonomian. Kuten kaikkien muiden ehdokkaiden kanssa Sveitsi tulee valvomaan mitä tietoja se vaihtaa muiden ilmavoimien kanssa tiedonsiirtoyhteyden kautta ja mitä logistiikkatietoja se raportoi valmistajalle.

Halvin ratkaisu
Sveitsin päätös hankkia F-35A hävittäjä on liittohallituksen mukaan myös halvin ratkaisu. Yhteensä hankintakustannuksissa ja elinkaarikustannuksissa F-35 hävittäjä tulee olemaan tämän hetken tietojen mukaan jopa kaksi miljardia Sveitsin frangia halvempi kuin seuraava ehdolla ollut hävittäjä. Itse hankintakustannuksissa annettu tarjous alittaa asetetun maksimi hinnan minkä Sveitsi asetti uudelle hävittäjälleen. Helmikuussa 2021 tehty tarjous on 5.068 miljardia Sveitsin frangia joka alittaa budjetin noin 900 miljoonalla frangilla. Myös elinkaarikustannukset kolmenkymmenen vuoden ajalta tulevat olemaan noin 9.54 miljardia euroa eli 10.4 miljardia frangia. Yhteensä elinkaarikustannukset ja hankintakustannukset ovat noin 15.5 miljardia frangia.

Sveitsin asevoimat ja puolustushallinto ei ole mikään paikallinen valintatalo joka ostaa halvinta ja surkeinta tavaraa markkinoilta. Jo aikaisemmin Sveitsi on tehnyt tarkkaa työtä hankinnoissaan ja niin se taisi tehdä tälläkin kertaa. F-35A voitti voitti neljästä kategoriasta kolme, häviten ainoastaan kaupallisen osuuden.

Sveitsistä tulleiden tietojen mukaan 30 vuoden “service cost” F-35A hävittäjillä on noin 9,54 miljardia euroa eli noin 318 miljoonaa euroa vuodessa eli yhtä F-35A konetta kohden kulut tulevat olemaan noin 8.83 miljoonaa euroa vuodessa. Olisi ihan yleisen mielenkiinnon kannalta mielenkiintoista kuulla mitä kaikkea kyseisen 318 miljoonaa euroa pitää sisällänsä. Jos on pakko arvata niin muutamassa ministeriössä ja toimistossa ollaan aivan varmasti kiinnostuneita samasta kysymyksestä. Myös muiden tarjolla olleiden ratkaisujen elinkaarikustannuksista olisi mukavaa saada tarkempia tietoja.

Jani Luoto