Sveitsin hävittäjähankinnan testiohjelma etenee aikataulussaan. F-35A saapui testeihin

Suomen kanssa samaan aikaan ilmavoimiensa hävittäjähankintoja tekevä Sveitsi on saanut hävittäjähankinnan testiohjelmansa jo hyvään vauhtiin. Kuluvan kevään aikana Sveitsin ilmavoimien Payernen tukikohdassa on jo vieraillut Eurofighter typhoon, Boeing SuperHornet, Dassault Rafale sekä parhaillaan testeissä oleva Lockheed Martin F-35A. Myöhemmin kesäkuussa testeihin saapuu Saab Gripen.

Tässä vaiheessa ei ole vielä tietoa millä koneilla Saab Gripenin testiosuus suoritetaan Sveitsissä, mutta mitä todennäköisemmin yksi koneista on uusin E mallin Gripen.

Sveitsin ilmavoimat on järjestänyt ja järjestää jokaisen testin yhteydessä mediapäivän valokuvaajille ja median edustajille. Hanke on pyritty pitämään mahdollisimman avoimena niiltä osin kuin se vain on mahdollista. Sveitsin puolustushallinto on ottanut onkeensa edellisen hävittäjähankinnan kaatumisesta.

Yhdysvaltain puolustushallinto ja asevalmistajat Lockheed Martin sekä Boeing ovat toimittaneet molemmat Sveitsin testeihin 4 kappaletta hävittäjiään. Lockheed Martin toimitti F-35A mallin ja Boeing F/A-18E/F mallin koneitaan. Siinä missä Yhdysvaltalaiset toimittivat neljä hävittäjää per valmistaja tyytyivät tähän asti testeihin osallistuneet eurooppalaiset sotilaskonevalmistajat ja hävittäjiä tarjoavat maat toimittamaan Sveitsin testeihin 2 testiyksilöä tarjokasta kohden.

Sveitsi tekee päätöksensä uusista hävitäjistä joskus vuoden 2020 tai 2021 aikana, päätöksen ajankohta riippuu siitä miten testejä tekevät saavat tehtyä työnsä. Uusien hävittäjien vastaanoton olisi tarkoitus alkaa vuoden 2025 aikana joten sekä Suomella, että Sveitsillä on yhteneväinen aikataulu niin kilpailutuksen kuin ensimmäisten uusien hävittäjien vastaanottamisen suhteen.

Alla muiden hävittäjävalmistajien testikoneiden saapumisia Sveitsiin testeihin. Videot tarjoaa Sveitsin puolustusvoimat/hallinto