Tanska valitsemassa F-35 hävittäjän

Tanskan hallitus esittää, että maan ilmavoimille hankitaan 27 kappaletta Yhdysvaltalaisia F-35 häivehävittäjiä. Päätös julkaistiin torstaina 12.5.2016, mutta asiasta on huhuttu/kerrottu epävirallisissa kanavissa viimeisten viikon ajan.

Tanskan pääministerin mukaan 30 kappaletta nykyisiä F-16 hävittäjiä korvataan 27 kappaleella Lockheed Martinin F-35 hävittäjiä. Hintaa kaupalle tulee noin 2,7 miljardia euroa eli 100 miljoonaa euroa koneelta. Puolustusministeri Peter Christensen puolestaan kertoi, että F-35:n olevan kehitysprojekti, jossa Tanska on ollut mukana vuodesta 1997 lähtien.

F-35 hävittäjän kehityksessä on raportoitu monista ongelmista ja kustannusten kerrotaan karanneen käsistä, myös ksikään koneista ole vielä varsinaisessa palveluskäytössä.

Toimitus: Tanskan päätös ei ole mikään yllätys. Tanska on ollut mukana jo pitkään F-35 projektissa jonka avulla paikallinen teollisuus on saanut jo miljardiluokan tilaukset.  Mikäli Tanska olisi sanonut ei F-35 hävittäjälle olisi tämä voinut tarkoittaa isojakin menetyksiä paikalliselle teollisuudelle.

Tästäkin huolimatta hankkeen hankintaraportti on aiheuttanut suuria kummastuksia alaa seuraavien keskuudessa. Esim Boeing:n F-18 superhornettien käyttöikä on otettu mitä todennäköisemmin Yhdysvaltain laivaston tiedoista. Tunnettu tosiasiahan on se, että laivastokäytössä olevat hävittäjät eivät kestä käyttöä yhtä pitkään kuin normaali lentotukikohta käytössä olevat.  Tästä on hyvänä esimerkkinä tarjolla Suomen Ilmavoimat ja meidän F-18 koneet. Ilmavoimien koneet on paremmassa kunnossa kuin Yhdysvaltain laivaston ja merijalkaväen vastaavat F-18 koneet samoilla käyttötunneilla.

Myöskin koneiden hinnat ja käyttötuntien hinnat ovat herättäneet suuriakin epäilyksiä. Tunnettu tosiasia on se, että esimerkiksi Australian ilmavoimat on ilmoittanut, että heidän arvionsa käyttötunnin hinnaksi on 21000 yhdysvaltain dollaria ja Yhdysvaltain ilmavoimien tämän hetken käyttötunnin hinta on 44000 dollarin tietämillä.  Super Hornet:n ja eurofighterin käyttökulut ovat pienemmät, jopa 10000 euroa pienemmän kuin F-35 hävittäjällä. Tästäkin huolimatta Tanskalaiset olivat saaneet F-35:n näyttämään halvemmalta.

Asia ei ollut yllätys ainaskaan Dassaul:lle ja Saab:lle jotka eivät osallistuneet “kilpailuun”

Julkaistu: 12.5.2016,  18:00
Päivitetty: 12.5.2016, 21:00

Vastaa