Tanskan parlamentti hyväksyi F-35A Hankinnat

Tanskan parlamentti on hyväksynyt alustavissa budjettineuvotteluissa Hallituksen ehdotuksen hankkia 27 kappaletta Yhdysvaltalaisen asevalmistaja Lockheed Martinin F-35A hävittäjiä.  Sopimuksen takana on 139 edustajaa, kun taas koko parlamentissa on yhteensä 179 edustajaa.

Näin Tanskasta tulee seitsemäs kumppanivaltio ja yhdestoista valtio ylipäänsä, joka on päättänyt hankkia F-35-hävittäjiä. F-35A-hävittäjät tulevat korvaamaan Tanskassa nykyisin käytössä olevat F-16-hävittäjät.

“Lockheed Martinilla on kunnia saada Tanskan hallituksen luottamus F-35 projektille nyt ilmoitetulla tilauksella. Jatkamme myös työtä Tanskalaisen teollisuuden kanssa F-35 koneiden tuotannon ja omavaraisuuden suhteen. Hankkeen teollinen yhteistyö tuo paikalliselle taloudelle hyötyä lähivuosikymmeninä”

Lentokonevalmistaja Airbus puolestaan on tunnustanut tappionsa hankkeen suhteen. Airbus:n lähettämässä tiedotteessa yhtiö esittää pettymyksensä siihen miten hanke on hoidettu Tanskan valtion osalta.  “Olemme myös skeptisiä sen suhteen miten eri arviot on tehty” toteaa Airbus tiedotteesaan ja jatkaa ” Olemme myös erittäin huolestuneita siitä kuinka Tanskan ilmavoimat ovat tehneet yhden lentokoneen osalta arviot simulaattorilentojen perusteella vaikka simulaattori ja kone on vielä kehitteillä. Oletamme myös, että hankkeen analyysit oli tarkoituksella kehitetty yhtä konetta silmällä pitäen sekä tehty tukemaan Tanskan investointeja F-35 ohjelmassa”

Myös Boeing on pettynyt Tanskan päätökseen.  “Boeing on pettynyt Tanskan päätökseen olla hankkimatta Super Hornet hävittäjiä Tanskan kuninkaallisten ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi. Vaikkakin kunnioitamme päätöstä niin katsomme eteenpäin, jotta saamme vastauksia Tanskan puolustusministeriöltä muutamiin tärkeisiin kysymyksiin jotka kohdistuu hankkeen evaluointi vaiheeseen”

Kuva: Lockheed Martin

Vastaa