Tilanne kiristyy Syyriassa, vaikutuksia myös itämeren alueen sotilasilmailuun?

Yhdysvaltain laivaston Boeing F/A-18E Super Hornet ampui 18 päivä kesäkuuta alas Syyrian ilmavoimien Su-22 hävittäjän Syyrian ilmatilassa. Tilanne syntyi kun Syyrian ilmavoimin Su-22 tiputti pommeja liian lähelle Yhdysvaltain tukemia kurdijoukkoja. Yhdysvaltalaisten antamien tietojen mukaan Su-22 hävittäjää varoitettiin lähestymästä aluetta.

Yhdysvaltain laivaston F/A-18E Super Hornet pyöri myös alueen kohdealueen yläpuolella tavalla joka luokitellaan tietyllä tavalla kansainvälisesti merkiksi, että hävittäjällä on suojaustehtävä meneillään juuri tällä alueella eli älä lähesty.

Tämän hetken tietojen perusteella kyse on ensimmäinen ilmataistelupudotus jonka Yhdysvaltalaiset ovat tehneet sitten vuoden 1999 jolloin Yhdysvaltain ilmavoimien F-16 pudotti Serbialaisen Mig-29 hävittäjän Kosovon kriisin aikana.

Syyrian ilmavoimien Su-22 hävittäjän pudottamisen jälkeen Venäjä varoitti Yhdysvaltoja, että heidän on luokiteltava jokainen Yhdysvaltojen ja heidän liittolaistensa kone Syyrian ilmatilassa mahdollisiksi maaleiksi. Lausuntoa yritettiin myöhemmin keventää. Venäjän lausunnon takia esimerkiksi Australia on ilmoittanut lopettavansa operaatiot toistaiseksi Syyrian ilmatilassa.

Pisteenä tilanteen vakavuuteen tuo myös Iran joka operoi myös alueella ja joka myös aseistaa Syyrian hallintoa. Tiistaina 20 kesäkuuta Yhdysvaltain ilmavoimat joutuikin ampumaan alas joko Iranilaisten tai Syyrialaisten Shaheed-129 lennokin jonka operointi oli uhkaavaa lähistöllä olevia Yhdysvaltalaisia joukkoja ajatellen. Shaheed-129 lennokki oli myös aseistettu.

Ja vaikutukset Itämeren alueelle? Yhdysvalalaisten mukaan Venäläinen SU-27 Flanker kävi tunnistamassa kansainvälisessä ilmatilassa lentävän Yhdysvalalaisen RC-135U Combat Sent tiedustelukoneen. Molemmilla koneilla oli oikeus lentää alueella, niin Yhdysvalloilla kuin Venäläisellä hävittäjälläkin.

Kuva: Yhdysvaltain ilmavoimat

Se miten homma eteni onkin sitten tarina toinen. Yhdysvallat väittää Venäläisen hävittäjän tulleen vain muutaman metrin päähän ja Venäläiset puolestaan väittää RC-135U koneen tehdeen uhkaavan liikkeen kohti Venäläisiä. Jokainen voi tehdä asioista tiettyjä johtopäätöksiä suuntaan kuin toiseenkin.  Se pitänee kuiteskin muistaa, että Venäläiset hävittäjät ovat todistetusti käyneet metrin päässä lentäneestä Ruotsalaisesta tiedustelukoneesta. Ja Yhdysvaltalaisten käyttänä RC-135U ei ole mikään pieni kone, se pohjautuu Boeing 707 matkustajakoneeseen.

Useat maat noudattaa tunnistuslennoissa tiettyjä sääntöjä ja esim omat ilmavoimamme eivät mene ihan siivelle asti vaan jättävät tarvittavan hajuraon tunnistettavaan koneeseen. Kuten alla olevista Suomen ilmavoimien ottamista kuvista voi päätellä, jättää ilmavoimat tilaa kohdekoneen ja tunnistuskoneen välille yllättävien tilanteiden takia.

Kuva: ilmavoimat

kuva: ilmavoimat