Yhdysvallat keskeyttää F-35 hävittäjien toimitukset turkille

Yhdysvallat on päättänyt keskeyttää Lockheed Martinin valmistamien F-35 hävittäjien toimitukset Turkille. Toimitusten keskeytys tapahtui kuukausien varoittelun jälkeen, keskeytysten syynä on Turkin suunnittelemat Venäläisvalmisteisten S-400 ilmatorjuntaohjusten hankinnat jotka ovat etenemässä. Yhdysvallat ja monet Turkin Nato kumppaneista pelkäävät, että F-35 hävittäjien tietoja tulee vuotamaan Turkista eteenpäin Venäjälle mahdollisen S-400 ilmatorjuntajärjestelmän kautta tai tietojenvaihdon välityksellä.

Yhdysvaltain päätös keskeyttää hävittäjien toimitukset Turkille tapahtui vain muutamaa päivää sen jälkeen kun Turkin ulkoministeri sanoi maan olevan sitoutunut hankkimaan ilmatorjuntajärjestelmän Venäjältä ja käyvän keskusteluja toimitusajankohdasta. Yhdysvallat on tarjonnut Turkille mahdollisuutta ostaa itsellensä Patriot ohjusjärjestelmä, mutta se on saanut Turkin puolelta huonoa vastakaikua.

Kuva: Lockheed Martin

Defense Newsin mukaan Pentagonin eli Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamiesten antamien tietojen mukaan Pentagon ja Lockheed Martin pyrkivät löytämään korvaavia tuotantokanavia F-35 hävittäjän osille joita on tuotettu Turkissa, tämä tarkoittaa miljardien dollarien menetyksiä Turkkilaiselle puolustusteollisuudelle jotka se olisi saanut F-35 hankkeen kautta.

Yhdysvallat ja Turkki olivat sopineet 100. F-35 hävittäjän kaupoista. Ensimmäiset hävittäjät oli jo toimitettu Turkin ilmavoimien haltuun, mutta ne oli sijoitettuna Yhdysvalloissa olevaan koulutuslaivueeseen jossa Turkkilaiset lentäjät saavat koulutusta F-35 hävittäjien lentämiseen.

Nyt sitten myrkyn lykkäsi, toki tästä on ollut jo pientä tietoa ilmassa kesästä 2018 lähtien, mutta siltikin. Mikäli F-35 tuotantoa joudutaan siirtämään muualle Turkista, ei se ole mikään pieni juttu. Turkkilainen TAI kun valmistaa Lockheed Martinin sivuilla olevan uutisen mukaan rungon keskiosan jopa 400. F-35 hävittäjään. Se on iso määrä.

Jani Luoto, Sotilasilmailu.fi