Yhdysvallat myönsi vientiluvan bulgarian F-16 hävittäjille, kaupat tosin vastatuulessa

Yhdysvaltain ulkoministeriö on myöntänyt vientiluvan Lockheed Martinin valmistamille F-16 Block 70 hävittäjillä. Bulgaria on korvaamassa maan neuvostovalmisteisia Mig-29 hävittäjiä länsimaalaisilla hävittäjillä. Ulkoministeriön vientiluvan mukaisen kaupan arvo olisi 1.6 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja se pitää sisällään 8 F-16 hävittäjää moottoreineen, tutkineen sekä koulutuksineen. Myös varaosia kuuluu kaupan hintaan sekä pieni aloituspaketti aseistusta.

Samaan aikaan kun Yhdysvaltain ulkoministeriö on myöntänyt vientiluvan on Bulgarian puolustusministeri ilmoittanut julkisuudessa Yhdysvaltain asettaman hinnan olevan aivan liian suuri maalle, myös kaupan sisältämät tietyt komponentit eli lentäjien pakolliset kielikoulutukset ovat aiheuttaneet närää.

“Lentäjämme jotka olisi tarkoitus lähettää koulutukseen Yhdysvaltoihin osaavat jo englantia, he ovat jo osallistuneet Yhdysvalloissa kielikursseille ja ovat saaneet sielä muutenkin koulutusta. Ei ole mitään järkeä kouluttaa samoja kavereita uudestaan” toteaa puolustusministeri Karakachanov paikalliselle tv-kanavalle antamassaan haastattelussa.

Bulgaria oli kiinnostunut ruotsalaisista Saab Gripen hävittäjistä ennen kuin nykyinen hallitus teki päätöksensä neuvotella kaupoista Yhdysvaltojen kanssa. Nyt edessä on mahdollisesti taas paluu neuvottelupöytään joko ruotsalaisten(saab) tai Italialaisten(eurofighter)