Yhdysvaltain ulkoministeriö on hyväksynyt mahdolliset hävittäjäkaupat Sveitsin kanssa

Yhdysvaltain ulkoministeriö on hyväksynyt mahdolliset hävittäjä kaupat Yhdysvaltain ja Sveitsin välillä. Nyt julkaistu hyväksyntä ei vielä merkitse sitä, että Yhdysvaltojen ja Sveitsin välillä syntyisi kauppoja uusista hävittäjistä, kyseessä on ennen kauppoja suoritettava hallinnollinen toimi. Myös Suomen ja Yhdysvaltain välillä on ollut vastaavia mahdollisten kauppojen hyväksymisiä ennakolta vaikka kauppoja ei ole tehty.

Nyt julkaistut mahdollisten kauppojen hyväksynnät Lockheed Martin F-35A ja Boeing F/A-18E/F hävittäjien osalta tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen kun Sveitsissä järjestettiin kansanäänestys hävittäjien hankinnasta. Kansanäänestyksessä hävittäjähankinnan puolustajat voittivat kauppoja vastustavat äänin 1 605 700 vs 1 597 030.

Tieto kauppojen alustavasta hyväksynnästä tuli tietoon kun Yhdysvaltain hallinnon Defense Security Cooperation Agency eli DSCA julkaisi asiasta ilmoituksen sivustollaan. Kummatkin ilmoitukset jotka DSCA julkaisi pitää sisällänsä yhteensä 40 kappaletta hävittäjiä. Siinä missä Lockheed tarjoaa julkaistun tiedon mukaan 40 kappaletta F-35A hävittäjiä, tarjoaa Boeing 36 kappaletta yksipaikkaisia F/A-18E koneita ja 4 kappaletta kaksipaikkaisia F/A-18F koneita

DSCA:n julkaisemissa kauppahinnoissa on eroa
Siinä missä Lockheed Martinin F-35A kaupat on arvoltaan noin 6,58 miljardia dollaria eli 5,61 miljardia euroa on Boeingin F/A-18E/F kaupat arvoltaan noin 7,452 miljardia dollaria eli 6,357 miljardia euroa. Kappalehintoina kaupat on F-35A 140 miljoonaa euroa ja F/A-18E/F puolestaan 158 miljoonaa euroa. Tosin kuten aina, melonien ja appelsiinien keskenään vertailu on hankalaa, varsinkin kun ei ole tiedossa minkälainen varaosapaketti näihin paketteihin oikeasti sisältyy. Myöskään nyt julkaistut oletetut kauppahinnat eivät ole välttämättä lopullisia. DSCA:n julkaisemissa hinnoissa ja lopullisissa hinnoissa kun on ollut aina eroa. Myös julkaistut mahdolliset “sopimushinnat” eivät mahdu Sveitsin hävittäjähankinnan budjetin sisälle joka on 6,5 miljardia dollaria.

Nyt julkaistuihin kauppojen alustaviin hyväksymisiin voi käydä tutustumassa DSCA:n sivuilla. Lockheed Martin F-35A ja Boeing F/A-18E/F (Yhdysvaltain hallinnon käyttämä Amazon CloudFront järjestelmä estää pääsyn sivuille Suomesta, suosittelemme VPN palvelun käyttämistä)

Nyt julkaistussa alustavassa kaupan hyväksymisessä ei tullut esille oikeastaan mitään uutta. Sen verran pitää kuitenkin varoittaa mahdollisia lukijoita siitä ettei kannata tehdä mitään johtopäätöksiä tästä kaupan alustavasta hyväksymisestä ja kaupan mahdollisesta hinnasta. Varsinkaan niitä johtopäätöksiä ja vertailuja ei kannata tehdä Suomen käynnissä olevan hankkeen kanssa. Tällä hetkellä emme tiedä minkälainen lopullinen tarjous on Sveitsille ja paljonko Sveitsi oikeasti hankkii esim ohjuksia näihin hävittäjiin. Se osa kaupasta kun voidaan tehdä myöhemmin.

Mutta jos halutaan tehdä vertailua ja pieniä laskutoimituksia niin DSCA:n julkaisemien tietojen perusteella 64 kappaletta F-35A hävittäjiä maksaisi Suomelle 8,96 miljardia euroa ja F/A-18E/F kauppa 10,11 miljardia euroa. Tosin pitänee muistaa se, että Suomelle on tarjolla Boeingin puolelta Growleria joka kykenee elektroniseen sodankäyntiin ja sen hinta on kalliimpi kuin kaksipaikkaisen F/A-18F hävittäjän hinta.

F-35A hävittäjien kohdalla vertailu on “ehkä” pikkaisen helpompaa, koneen hintaan kun kuuluu asioita jotka eivät kuulu toisilla hävittäjävalmistajilla hävittäjien perusvarustukseen vaan ne on niin sanottuja lisävarusteita. Esimerkiksi F-35 hävittäjiin on rakennettu jo valmiiksi tehokkaat elektronisen sodankäynnin kyvykkyydet ja siinä missä muihin hävittäjiin joudutaan hankkimaan erilliset maalinetsintä- ja osoitussäiliöt eli targeting pod:t, on kyseinen järjestelmä jo valmiiksi integroitu F-35 hävittäjiin ja se tunnetaan lyhenteellä EOTS.

Toki pitänee muistaa se, että hävittäjien hankinnan lisäksi 10 miljardiin euroon pitää saada mahdutettua myös iso kasa pommeja ja ohjuksia sekä tukikohtien vaatimat muutokset.

Artikkelikuva: Photo By Adrian Pingstone / Arpingstone – Oma teos, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1015984

Päivitetty: 1.10.2020 klo 18.20 toimitukselta kohtaa lisäämällä kohta F-35 hävittäjistä.