Donald Trump: Suomi ostaa Boeing:n hornet hävittäjiä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on yhteistiedotustilaisuudessaan Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa mennyt kertomaan, että Suomi olisi hankkimassa Boeing:n hornet hävittäjiä.

Tämä sai monet HX-hanketta seuraavat ihmettelemään, että mistä on kyse. Mitä todennäköisemmin kyse oli väärinkäsityksestä joka juontaa siihen, että Ilmavoimat on viimevuosina päivittänyt olemassa olevaa F/A-18C/D laivastoaan isolla rahalla hankkimalla niihin ilmasta maahan aseistusta.  Myös Presidentti Niinistö kerkesi kumoamaan tiedon twitter-tilillään lähes välittömästi.

Mutta presidentti Trump:n möläytyksellä voi olla oikeasti pohjaakin. Sotilasilmailu.fi on saanut kohtuu luotettavalta taholta vastaavanlaista tietoa kesällä. Erään sotilaskoneita valmistavan tahon edustaja oli kehuskellut, että Suomi on hankkimassa heidän koneitaan tietyn verran joka viittaisi samalla myös tilauksen jakautumiseen kahtia kahden eri valmistajan välillä.

Tämä kehuskelu tosin voi olla myös tyypillistä amerikkalaista retostelua ja henkilö on voinut ymmärtää myös ilmavoimien tiedustelupyynnön ja siitä käydyt keskustelut väärin.

Aika näyttää, pitääkö Trump:n lipsautus paikkaansa vai oliko kyseessä oikeasti presidentillinen aivopieru.