Ilmavoimien F-18 kalusto korvataan monitoimihävittäjällä

Puolustusministeriö on julkaissut torstaina 11.6 raporttinsa ilmavoimien hornet kaluston korvaamisesta 2020-luvulla. Raportista selviää, että nykyinen kalusto korvataan monitoimihävittäjän ja ilmatorjunnan yhteisratkaisulla.

Työryhmän puheenjohtaja, Ilmavoimien entinen komentaja Lauri Puranen mainitsi tiedotustilaisuudessa, että nykyinen määrä koneita vastaa hyvin maan tarpeita(nykyisin ilmavoimilla on noin 60 hornet torjuntahävitttäjää)

Ehdolla oleviksi koneiksi Puranen mainitsi puolestaan Boeing Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin JSF F-35 ja Saab JAS Gripen.

Tilaisuudessa Puolustusministeri Niinistö mainitsi, että uusien koneiden pitää kyetä käyttämään nykyistä aseistusta, varsinkin AGM-158A JASSM risteilyohjuksia mikä on herättänyt isojakin kysymysmerkkejä sen suhteen, että onko hankinta jo päätetty etukäteen vai onko ministeri saannut väärää tietoa. Puolalaisen sotilas-sivuston mukaan ohjusten varastointiaika on vain 15-vuotta jolloin uuden koneen kohdilla ei välttämättä ole tarvetta säilyttää tarvetta nykyisen aseistuksen pitämiseen käytössä.

 

Raportin voit lukea: http://www.defmin.fi/files/3168/Esiselvitys_Hornet-kaluston_suorituskyvyn_korvaamisesta.pdf

 

Vastaa