Ilmavoimien Hornetit voidaan tankata Ruotsin ilmavoimien Hercules tankkauskoneilla

Suomen ja Ruotsin ilmavoimien yhteistyö otti huhtikuun ensimmäisellä viikolla merkittävän askeleen, kun ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät suorittivat menestyksekkään koelentokampanjan Ruotsin ilmavoimien Hercules-ilmatankkauskoneen kanssa.

Ruotsin ilmatilassa Kallaxin lentotukikohdasta käsin toimeenpannun koelento-ohjelman tavoitteena oli tosittaa Suomen Hornetien ja Ruotsin ilmavoimien Hercules (TP84T) -koneen välinen tekninen yhteensopivuus sekä hyväksyttävät lento-ominaisuudet ilmatankkaustoiminnassa.

Viikon mittaisen tiiviin lentovaiheen aikana suoritettiin noin 90 tankkauskontaktia, joiden yhteydessä testattiin ilmatankkausta erilaisilla lentonopeuksilla ja -korkeuksilla sekä aseistamattoman että asekuormaa kantavan Hornetin kanssa.

Koelentokampanjan perusteella Hornetien ja Herculeksen yhteensopivuus todettiin hyväksi, mikä antoi edellytykset myöntää Hercules-koneelle ja F/A-18 -monitoimihävittäjälle ilmatankkaussertifiointi. Sertifiointi mahdollistaa Suomen ja Ruotsin yhteisen lentoharjotustoiminnan tehostamisen, kun Hercules-kalustoa voidaan käyttää sekä Hornetien että Gripen-monitoimihävittäjien tankkaamiseen.


Lähde: puolustusvoimien tiedote
Video: ilmavoimat/twitter

Vastaa