Köyhän miehen ratkaisu taistelukopterien puutteeseen – aseistettu MD500

Kun eduskunta kävi aikanaan keskusteluja nykyisten NH90 kuljetuskopterien hankinnasta, käytiin keskusteluja myös taisteluhelikopterien hankinnasta. Keskustelu oli kaikkea muuta kuin sivistynyttä ja osa kansanedustajista vitsaili sillä, että nyt voidaan pelastaa hallitus ja presidentti erikoisjoukkojen avustuksella vihollislinjojen takaa kun hankitaan uusia helikoptereita.

Taistelukopterit jäi silloin hankkimatta, mutta maavoimien ilmailu sai itselleen kuljetuskopterinsa jotka on sijoitettu Utin tukikohtaan. Samaan yksikköön on myös sijoitettu harjotuskopterin nimikkeellä MD500 kevythelikoptereita joita käytetään myös erikoisjoukkotoimintaan.

Kun päätös tehtiin ettei maavoimille hankittu taisteluhelikoptereita oli suurimpana syynä kustannukset ja se, että taisteluhelikopterit koettiin korvaavaksi järjestelmäksi maavoimien ikääntyville venäläisvalmisteisille panssarivaunuille. Korvaavana tulitukena NH90 helikoptereille hankittiin M134D-H-ovikonekiväärit. Tämä ratkaisu tarjoaa pientä tulitukea kuljetushelikoptereille, mutta jotakin jäi puuttumaan.

Paljon on vettä virrannut imatrankosken läpi ja maailma on muuttunut. Maavoimat on uusinut panssarivaunujaan ostamalla käytettyinä Hollannista ja Saksasta Leopard 2A4/6 panssarivaunuja.

Kysymys kuuluukin, pitäisikö Suomen maavoimien ilmailulle hankkia taisteluhelikoptereita? Hanke maksaisi mitä todennäköisemmin noin 500-1000 miljoonan euroa.  Yhden taisteluhelikopterin listahinta liikkuu 20-60 miljoonan euron tietämillä, riippuen valmistajasta ja kopterin ns kyvyistä(Yhdysvaltain armeija osti Boeing:lta vuonna 2015 35 kappaletta AH-64 Apache taisteluhelikoptereita hintaan 591 miljoonaa usd, toki hinta olisi eri suomelle)

Mutta se ns halpamalli eli karvalakkiversio.  Maavoimien ilmailulla on nykyisin käytössään MD 500 kevythelikoptereita. Tästä mallista on olemassa myös sotilaskäyttöön olevia versioita joihin saa kiinnitettyä esim raketinheittimiä, konekivääreitä jne.  Tarkkoja hintoja ei ole kerrottu julkisuuteen tästä MD500 kevyt taisteluhelikopterista, mutta 8 vuotta sitten eräs aasialainen valtio oli kiinnostunut hankkimaan itselleen kyseistä mallia ja silloin yhden kunnon taisteluhelikopterin hinnalla sai 4-6 MD500 taistelukopteria.

Eli käytännössä 100-200 miljoonalla eurolla saisi “kivan määrän” kevyitä “taisteluhelikoptereita” joilla voitaisiin tukea NH90 kuljetushelikopterien toimintaa.