Puolustusselonteko julki, hävittäjähankinnat tehdään velkarahalla

Valtioneuvosto julkaisi puolustusselonteon jonka yksi tärkeimmistä kohdista oli se, että Ilmavoimien Hornet-kaluston korvaaminen on Suomen sotilaallisen puolustuksen kannalta elintärkeä strateginen hanke, joka turvaa osaltaan suomen puolustuskyvyn 2060-luvulle saakka.  Tästä johtuen hanke on päätetty rahoittaa velkarahalla jotta yhteiskunnan muut toiminnot välttyvät mahdollisilta budjettileikkauksilta.

Myös merivoimien laivue2020 hanke turvataan ja uusiin laivoihin asennetaan ilmatorjuntaohjuksia jotka uusien kuvien perusteella tullaan asentamaan laivojen etuosaan pystyasennossa. Parhaimmat it-ohjukset joita laivoihin voidaan asentaa ovat kantamaltaan satojen kilometrien päähän yltäviä joiden avulla voidaan turvata iso osa suomen ilmatilasta rannikolta käsin.

Käytännössä nyt tehty rahoituspäätös ja toteamus, että uusilla koneilla turvataan puolustuskyky pitkälle 2060-luvulle asti tarkoittaa sitä, että moni hx-ohjelman tarjokkaista joutuvat tai ovat joutuneet kertomaan viime syksyllä saaduissa tietypyynnöissä kertomaan  yritysten mahdollisuuksista turvata ilmavoimien toimintakyky 2060-luvulle asti.

Käytännössä tämä asettaa muutamat hävittäjävalmistajat tukalaan asemaan koska heidän koneidensa tilauskirjat ovat kohtuu tyhjät.
Lockheed Martinin suomen tiedotuksen puolelta on viimeisen vuoden aikana todettu niin ilmailutapahtumissa kuin tiedotteissa, että Lockheed Martinin F-35-hävittäjän tuotantolinja on jo tehdyillä ja suunnitelluilla tilauksilla auki ainakin vuoteen 2040 asti, ja Yhdysvaltain asevoimat aikoo pitää hävittäjän käytössä vuoteen 2070 saakka.

Saab:n puolelta puolestaan todettiin viime kesällä, että uusi kone on Ruotsin ilmavoimien käytössä myös pitkälle 2050-2060 luvulle asti joten koneiden huolto on siltä osin turvattu.

Isoin kysymys merkki HX-hankkeessa on Boeing ja superhornet jonka tuotanto on ollut vuosia alaspäin. Vaikka Kanada on mahdollisesti hankkimassa laivueellista koneita ja useat arabimaat ovat tilanneet sekä F-15 ja F-18 koneita on yhtiö joutunut myöntämään, että tätä menoa tuotantohihna joudutaan pistämään kiinni muutaman vuoden kuluttua.  Suljettu tuotantohihna puolestaan tarkoittaa jossakin vaiheessa, että joidenkin varaosien osalta voi tulla ongelmia.