Puolustusvoimien pääsotaharjoitus käynnistyy tänään 27.11

Puolustusvoimien pääsotaharjoitus keskittyy pääkaupunkiseudun puolustukseen

Puolustusvoimien pääsotaharjoitus Uusimaa 17 järjestetään Etelä-Suomen alueella 27.11.–4.12.2017. Tavoitteena on harjoitella pääkaupunkiseudun ja rannikon puolustamista nopeasti kehittyvässä tilanteessa yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

Uusimaa 17 on Puolustusvoimien toimintasuunnitelman mukainen pääsotaharjoitus, jonka johtaa tällä kertaa Maavoimat. Harjoitukseen osallistuu varusmiehiä, reserviläisiä ja Puolustusvoimien henkilökuntaa yhteensä noin 9 000 henkilöä. Harjoitusjoukot ovat Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Pääesikunnasta ja sen alaisista laitoksista sekä Rajavartiolaitoksesta. Myös Poliisi, Tulli, Säteilyturvakeskus, Liikenteen turvallisuusvirasto, Vuosaaren satama ja Helsingin pelastuslaitos osallistuvat harjoitteluun.

– Nopeasti kehittyviin monitahoisiin uhkiin on kyettävä vastaamaan Puolustusvoimien eri toimijoiden ja viranomaisten saumattomalla yhteistyöllä. Isot harjoitukset ovat välttämättömiä puolustuskykymme testaamiseksi ja osoittamiseksi. Harjoitukset ovat olennainen osa ennaltaehkäisykykyä, toteaa harjoituksen johtaja, Maavoimien komentaja, kenraalimajuri Petri Hulkko.

Sotilasilmailu näkyy ja kuuluu pääkaupunkiseudulla.

Ilmavoimat osallistuu Uusimaa 17:ään yhteensä kymmenellä ilma-aluksella. Harjoituksessa on mukana Hornet-monitoimihävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä yhteys- ja kuljetuskoneita. Harjoitukseen liittyvä lentotoiminta tapahtuu Tikkakosken, Hallin, Pirkkalan ja Rissalan tukikohdista suuntautuen kaikkialle eteläisen Suomen alueelle. Lentotoimintaa suuntautuu asutuskeskusten yläpuolelle muun muassa pääkaupunkiseudulla.

Lentotoiminta ajoittuu harjoituspäivinä 27.11.–2.12.2017 aikavälille kello 8–21. Sunnuntaina 3. joulukuuta lentotoiminta päättyy kello 15 mennessä. Ilmavoimien lentokaluston lisäksi Uusimaa 17:ään osallistuu myös maavoimien helikoptereita ja miehittämättömiä ilma-aluksia sekä rajavartiolaitoksen helikoptereita ja lentokoneita

 Kuvat: Ilmavoimat