Riittääkö ilmavoimille pelkät uudet hävittäjät vai pitäisikö työkalupakkia laajentaa.

Suomessa ilmapuolustus on monen aselajin yhteistyön tulos.  Maavoimilla on useita ilmatorjuntaan sopivia ohjusjärjestelmiä sekä tietenkin ilmatorjuntaan sopivia konekivääreitä ja tykkejä sekä tutkajärjestelmiä. Merivoimien aluksissa on yhteistä tilannekuvaa luovien tutkajärjestelmien lisäksi myös ilmatorjuntaan sopivaa kalustoa. Ilmavoimat puolestaan vastaa niin hävittäjillä suoritettavista tehtävistä kuin omalta osaltaan suomen tutkailmavalvonnasta.

Samaan aikaan kun ilmavoimille hankitaan uusia monitoimihävittäjiä pitää uusia myös merivoimien aluksia ja niiden aseistusta sekä tutkia. Myös maavoimien vastuulla oleva ilmatorjunta kaipaisi pientä panostusta.

Suomella on parhaillaan käytössään mitä todennäköisemmin 24 Nasams2 ilmatorjuntaohjusyksikköä eli 12 patteria. Tämän järjestelmän hinta oli aikanaan noin 360 miljoonaa euroa.

Laivaston uusiin LV2020 laivoihin ollaan myös hankkimassa kohtuutason it-ohjuksia. Mitä todennäköisemmin laivaston it-ohjusten kantomatka tulee olemaan reippaasti pidempi kuin maavoimien nasams2 it-ohjusten.

Mutta mitä pitäisi hankkia? Ja mitä se maksaa?
Suomen ilmatorjunnalla on parhaillaan kohtuu isoja aukkoja, hävittäjillä pystytään peittämään osa aukoista, mutta aukon peittäminen vaatii myös ohjuksia. Ohjukset ja hävittäjät kulkevat käsikädessä kun pitää miettiä järjestelmien tehokkuutta. Kumpikaan ei pysty korvaamaan toista.

Mutta onko ohjus+hävittäjäratkaisu se täydellinen ratkaisu? Ei ole. Suomelta puuttuu edelleen tiettyjä ilmapuolustuksellisia kykyjä. Suomella ei ole yhtään tutkavalvontaan kykenevää lentokonetta, tiedustelupuolella meillä puolestaan on 1 varsinainen tiedustelukone ja 2 Learjet lentokonetta joissa on valvontalaitteita, mahdollisuus suorittaa valokuvausta  ilmasta käsin sekä tiettyjä kykyjä elektronisen sodankäynnin lentoihin. Meiltä puuttuu myös ilmatankkauskyky.

Kun tulevia hävittäjähankintoja ollaan tekemässä pitäisi myös harkita työkalupakin isohkoa laajentamista. 10 miljardia euroa on iso raha ja sillä voisi saada puolustuksen kuntoon monilta osin.