Saab jätti tarjouksensa 64. Gripen E/F hävittäjästä ilmavoimille

Saab on tänään esittänyt Suomen HX-hävittäjähanketta koskevan tarjouksensa Suomen puolustusvoimien hankinnoista vastaavalle Puolustusvoimien logistiikkalaitokselle. Suomen huhtikuussa 2018 esittämään tarjouspyyntöön perustuva virallinen tarjous koskee 64:ää Gripen-konetta.

Saabin mukaan he ovat tarjoamassa ratkaisua jossa käytetään uusinta saatavilla olevaa teknologiaa, joka on suunniteltu jatkuvasti muuttuvan ja äärimmäisen haastavan toimintaympäristön tarpeisiin.

Saabin tarjoukseen kuuluu huomattava ase- ja sensorivarustus sekä järjestelmän toimintaan tarvittavat laitteet ja palvelut. Lisäksi tarjoukseen sisältyy monipuolinen teollisen yhteistyön ohjelma, jonka tavoitteena on kehittää huoltovarmuuden edellyttämää kansallista tuotantokykyä. Teolliseen yhteistyöhön sisältyvät myös huolto-, korjaus- ja kunnostusosaamisen siirtäminen paikalliselle teollisuudelle, lentokoneiden valmistusta ja kokoonpanoa Suomessa sekä Gripenin ylläpito- ja kehityskeskuksen perustaminen Suomeen.

”Gripenin operatiiviset suorituskyvyt vastaavat erinomaisesti Suomen tarpeisiin ja vaatimuksiin. Sen elinkaarikustannukset ovat erittäin kilpailukykyiset, joten Suomi voi uusia hävittäjäkalustonsa tinkimättä koneiden lukumäärästä. Tarjouksemme tarjoaa merkittävän lisän Suomen puolustusvoimien suorituskykyyn”, sanoo Saabin Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja Jonas Hjelm.

Päätös ilmavoimien seuraavasta monitoimihävittäjästä tehdään vuoden 2021 aikana. Ensimmäisten hävittäjien olisi tarkoitus olla käytössä ilmavoimilla vuoden 2025 aikana ja viimeisen vuoteen 2030 mennessä. Gripen hävittäjiä on käytössä : Ruotsissa, Etelä-Afrikassa, Tsekissä, Unkarissa ja Thaimaassa. Ruotsi ja Brasilia ovat tilanneet Gripen E:n ja Brasilia lisäksi Gripen F version.