Uusi Ilmavoimien komentaja valitaan kahdesta tarjokkaasta

Kenraali Sampo Eskelisen päätös olla hakematta jatkokautta kenraalikunnassa tuo mukanaan haasteita niin Puolustusvoimille kuin Ilmavoimillekkin. Parhaillaan Kenraalien joukossa on Puolustusvoimien komentajan lisäksi 4 muuta ilmavoimissa palvellutta kenraalia. Neljästä ilmavoimataustaisesta kenraalista vain kaksi voi tulla kysymykseen seuraavaksi ilmavoimien komentajaksi.

Nämä kaksi henkilöä ovat Ilmavoimien esikuntapäällikkö Prikaatikenraali Jari Mikkonen ja Puolustusvoimien valmiuspäällikkö Prikaatikenraali Pasi Jokinen.

Ilmavoimien komentajaksi on viime vuosikymmeninä valittu henkilö joka on ollut jo kenraalikunnassa, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Merivoimien komentajaksi valittiin kommodori(eversti) Jori Harju joka kiilasi valinnassa ohi lippueamiraali Timo Hirvosen ohi. Mikäli ilmavoimien kohdilla tehtäisiin näin tarkottaisi se sitä, että joku nykyisistä eversteistä ylennetään lähiaikoina Prikaatikenraaliksi.

Tällaiseen tilanteeseen voitaisiin päätyä tilanteessa jossa Puolustusvoimien kenraalikunnassa tapahtuisi niin raju eläkkeelle lähtö, että nykyisestä kenraalikunnasta ei ole varaa siirtää ketään ilmavoimien tai merivoimien komentajaksi.

Helsingin sanomat uutisoi tänään Puolustusvoimien komentajapelistä joka on parhaillaan käynnissä. Nykyinen Puolustusvoimien komentajan kausi on lopuillaan ja tilanne voi olla päätyä tulokseen jossa nykyisen komentajan lisäksi kenraalikunnasta poistuisi useita vuonna 1959 syntyneitä henkilöitä. Puolustusvoimissa käynnissä olevat / olleet sotkut ovatkin sekoittaneet pakan sekaisin kun mietitään sitä kuka johtaa ja ketä tulevaisuudessa.