Donald Trump:n twitter avautuminen F-35 ohjelman hinnasta tiputti Lockheed Martinin arvosta pois 3 miljardia euroa

Yhdysvaltain vastavalittu presidentti Donald Trump on jatkanut sotaansa twitterissä sotilasteollisuuden edustajia vastaan. Tällä kertaa kohteena oli Lockheed Martin ja F-35 ohjelma jonka kustannukset ovat tulevan presidentin mielestä karanneet käsistä ja hän aikoo puuttua siihen tammikuun 20pv jälkeen. Lockheed Martinin osakekurssi aloitti samantien noin 3% syöksyn ja päivän aikana arvosta katosi noin 3.3 miljardia euroa.


Lockheed Martin ei ole ensimmäinen Trump:n vihasta saanut sotilasteollisuuden edustaja vaan kohteena ovat olleet myös Boeing ja heidän Air Force One hankkeen arvioitu budjetti. Myös Northrop Grumman sai muutama viikko sitten kuulla kunniansa kun palkkasi entisen ilmavoimien kenraalin palvelukseensa. Trump:n mielestä yhdenkään sotilaan tai hallinnon edustajan ei pitäisi saada siirtyä aseteollisuuden palvelukseen mikäli hän on ollut mukana päättämässä yritystä hyödyttävästä hankkeesta.

Trump:n kommenttien ja Lockheed Martinin osakkeen halpeneminen on myös aiheuttanut kysymyksiä osakemarkkinoita seuraavien piireissä. Esimerkiksi vain 6 minuuttia ennen Trump:n twiittiä oli joku myynyt markkinoilla ison kasan Lockheed Martinin osakkeita. Vaikka kyseessä onkin mitä todennäköisemmin vain harmiton yhteensattuma on se saanut jo muutamat tahot vaatimaan pörssiviranomaisia tutkimaan asiaa tarkemmin.

Mikäli Donald Trump toteuttaa uhkauksensa sen jälkeen kun hän vannoo virkavalansa tammikuussa 2017 on sillä myös merkitystä kotimaiselle HX-hankkeelle tavalla tai toisella.