Etelä-korean ilmatilan loukkaamisesta muodostui kansainvälinen sekametelisoppa

Venäläisen A-50 tutkalentokoneen aiheuttama ilmatilaloukkaus japaninmerellä on muodostumassa kansainväliseksi sekametelisopaksi. Ilmatilan loukkaus tapahtui Liancourtsaarten eli paikallisittain Dokdo:n alueella. Kyseiset saaret sijaitsee noin 216 kilometrin päässä Etelä-Korean rannikosta.

Venäläisen A-50 tutkavalvontakoneen lentoreitti

Venäjän ja Etelä-Korean lisäksi tapahtumaan ovat myös osallisia sekä Kiina, että Japani. Kiinan osallisuus tapahtumiin liittyy siihen, että maan ilmavoimat olivat harjoittelemassa alueella yhdessä venäläisten kanssa. Kiinalaisilta alueella lentelyyn osallistui H-6 pommikone. Kiinalaiset pommikoneet eivät itsessään aiheuttaneet ilmatilanloukkausta, mutta Etelä-Korean mukaan kiinalaisten pommikoneet lensivät maan “aerial identification zone:lla” joka suomeksi on ilmapuolustuksen tunnistusvyöhyke. Ilmapuolustuksen tunnistusvyöhyke käsittää laajemman alueen kuin itse valtiollinen ilmatila.

Venäläisten ja Kiinalaisten pommikoneiden lentoreitit

Japani puolestaan on “sotkeutunut” nyt tapahtuneeseen sekametelisoppaan sen takia, että Etelä-Korea ja Japani ovat kiistelleet Liancourtsaarten omistuksesta jo pidemmän aikaa. Liancourtsaarilta on japanin pääsaarille matkaa 211 kilometriä. Japanin mukaan sekä Etelä-Korea, että Venäjä ovat loukanneet maan ilmatilaa tämän selkkauksen aikana Liancourtsaarilla.

Kiinalainen H-6 pommikone

Etelä-Korea kutsui tapahtuman vuoksi puhutteluun sekä Kiinan, että Venäjän suurlähettiläät. Kiinalaisten kutsu johtuu siitä, että maa lensi ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle jota Soul pitää myös ilmatilanaan. Kansainvälisten sääntöjen mukaan maan aluevesiraja kulkee 22 kilometrin päässä rannasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tämä sama alue on myös maan ilmatilaa. Melkein kaikilla mailla joilla on olemassa ilmapuolustusta on käytössään ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeet, myös suomella on olemassa tietty alue jota valvotaan valtion rajojen ulkopuolella.

Venäläinen TU-95 pommikone.

Venäjä puolestaan kiisti aluksi ilmatilaloukkauksen tapahtuneen, mutta myöhemmin Etelä-Korean presidentinkanslia on ilmoittanut, että Venäläisten mukaan A-50 tutkavalvontakone kärsi jonkinlaisista teknisistä vioista jonka johdosta kone eksyi Etelä-Korean ilmatilaan. Venäläiset ovat luvanneet tutkia asiaa tarkemmin ja ryhtyä tämän takia tarvittaviin toimenpiteisiin. Venäläiset väittivät myös aluksi ettei Etelä-Korean ilmavoimat ole käyttänyt sotilaskoneissa olevia soihtuja tai konetykkiä joita Etelä-Korea väitti käyttäneensä. Samalla kun Venäjä on kiistänyt ilmatilaloukkauksen on se esittänyt väitteen jonka mukaan Etelä-Korean ilmavoimat olisivat käyttäytyneet epäasiallisesti tilanteen aikana.

Venäläinen A-50 tutkavalvontakone.

Alue jolla ilmatilan loukaaminen tapahtui on myös herättänyt kiinnostusta Pohjois-Koreassa, eli kansainvälinen sekametelisoppa on kasassa.

Kuvat: Japanin puolustusministeriö

Tilanne elää jatkuvasti. Tämänkin tekstin kirjoittamisen aikana tippui uutta tietoa maailmalta ja varmasti sitä tippuu viellä lisääkin seuraavien päivien aikana.

Jani Luoto