MBDA esitteli Kaivopuistossa Suomelle tarjottavaa ilmapuolustusjärjestelmää

Eurooppalainen ohjusjärjestelmien valmistaja MBDA esitteli Suomelle tarjottavaa ilmapuolustusjärjestelmäänsä Kaivopuiston lentonäytöksessä jossa yhtiöllä oli esillä sekä järjestelmän maayksikkö, että messuosasto jossa se esitteli toimintaansa. MBDA:n tarjoama Finnish Land Ceptor -ilmatorjuntajärjestelmä on ehdolla Suomen puolustusvoimien ilmatorjunnan uudeksi pitkän kantaman eli korkeatorjunnan järjestelmäksi. MBDA:n mukaan järjestelmää on kehitetty yhteistyössä suomalaisen ja pohjoismaalaisen teollisuuden kanssa, jotta se vastaisi parhaalla mahdollisella tavalla Suomen puolustusvoimien tarpeisiin.

MBDA:n järjestelmä herätti kiinnostusta yleisössä. Tarjolla olevaa järjestelmän renkaita pääsi myös potkimaan.

MBDA:n Jim Price kommentoi järjestelmän esillä oloa Kaivopuiston lentonäytöksessä yhtiön tiedotteen kautta: “Järjestelmä, jonka esittelemme tänään, on kehitetty yhdessä pohjoismaisen ja suomalaisen teollisuuden kanssa, jotta se vastaisi parhaalla mahdollisella tavalla Suomen puolustusvoimien tarpeita. Se on itsenäinen ja helppokäyttöinen ratkaisu Suomen ilmatilan puolustamiseen ja toimii erittäin hyvin Pohjoismaiden vaativissa olosuhteissa. Semahdollistaa Suomen kaikkien puolustushaarojen ilmatorjuntakyvykkyyksien saumattoman integroinnin ja yhteistoiminnan.”

Finnish Land Ceptor -ilmatorjuntajärjestelmä on nopeasti käyttöönotettava korkeatorjunnan puolustusjärjestelmä liikkuvien ja kiinteiden kohteiden suojaamiseen, ja se on täysin integroitavissa Suomen olemassa oleviin komento- ja ohjausrakenteisiin. Se koostuu markkinoiden uusimmista ja kyvykkäimmistä ilmatorjunnan osajärjestelmistä, kuten edistyneet aktiivisesti kohteisiinsa hakeutuvat CAMM- tai CAMM-ER-ilmatorjuntaohjukset sekä SAAB GIRAFFE 4A GaN solid state -tutkat. Kaikki järjestelmät on asennettu luotettaviin Volvo FMX -kuorma-autoihin.

MBDA:n Finnish Land Ceptor on suunniteltu vaativiin olosuhteisiin eli Suomen vaihtelevat sääolosuhteet eivät aiheuta järjestelmälle ongelmia. Yhtiön mukaan järjestelmän toimintasäde suojaa kohteita kaikilta perinteisiltä uhkilta sekä uusimmilta lentäviltä uhkilta, mukaan lukien matalalla lentävät, maastoa myötäilevät sekä korkealla lentävät uhkat. Järjestelmän hankinta, käyttö ja tukitoiminnot on suunniteltu kustannustehokkaiksi. Järjestelmä on itsenäinen, joten Suomen puolustusvoimat pystyy ylläpitämään, huoltamaan ja käyttämään järjestelmää rauhan aikana ja kriisioloissa ilman ulkopuolista tukea. Järjestelmän uhka- ja maalidata sekä tutkien ja sensorien keräämä data on täysin Puolustusvoimien hallinnassa – Suomi siis operoi järjestelmää täysin itsenäisesti.

Suomelle tarjottavan ilmatorjuntajärjestelmän torjuntaohjus esillä MBDA:n messuosastolla Kaivopuiston lentonäytöksessä.