Rajavartiolaitoksen esitutkinnat venäläisten hävittäjien alueloukkauksista valmistuivat.

Rajavartiolaitoksen esitutkinnat 6.10.2016 Porvoon edustalla tapahtuneisiin alueloukkauksiin ovat valmistuneet. Esitutkinnoissa selvisi, että kaksi erillistä Venäjän federaation ilmavoimien SU-27-hävittäjää ylittivät Suomen aluevesirajan Porvoon edustalla klo 16:42 ja 21:33 sekä lensivät Suomen ilmatilassa noin minuutin ajan. Tutkinnassa on varmistunut, että molemmat koneet lensivät Suomen ilmatilassa noin 13 kilometrin matkan, ollen syvimmillään 1,2 ja 1,9 kilometriä Suomen puolella.

Esitutkinnassa selvitetyt tiedot ovat yhtenevät puolustusministeriön 6.10.2016 tiedottamien yksityiskohtien kanssa. Sotilaslentotoiminta oli Suomenlahdella aktiivista tapahtumavuorokauden aikana. Ilmatilaloukkauksia ei selitä vallinneet sääolosuhteet tai muu ilmaliikennetilanne.

Ilmavoimat oli yhteydessä radioteitse molempiin ilma-aluksiin alueloukkauksen tapahduttua. Ilmavoimat suoritti myös tunnistuslennot alueloukkausten johdosta.

Valmistuneet esitutkinnat eivät etene syyteharkintaan. Tutkinnat tullaan päättämään tutkinnanjohtajan päätöksellä, sillä asiassa ei voida nostaa syytettä ketään vastaan.

Rajavartiolaitos on vuoden 2016 aikana toimittanut 3 esitutkintaa alueloukkaustapauksissa. Näiden kahden viime viikkoisen tapauksen lisäksi Tanskan valtion helikopterin epäiltiin lentäneen Suomen ilmatilassa Suomenlahden alueella kesäkuussa.

Kuva: Ilmavoimat

Vastaa