Ilmavoimat osallistui yhteiseurooppalaiseen tunnistuslentoharjoitteluun 14. tammikuuta

Ilmavoimat osallistui tunnistuslentoharjoitteluun Itämeren yllä 14. tammikuuta. Osana harjoittelua suomalaiset F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät tunnistivat ja kuvasivat Belgian ilmavoimien Airbus A321 -koneen. Harjoitus oli Naton ilmaesikunnan koordinoima ja suomen ilmavoimat osallistui siihen kumppanimaan roolissa.

Tunnistettavana kohteena toimi Melsbroekin tukikohdasta Belgiasta ilmaan noussut Belgian ilmavoimien Airbus A321. Useiden eurooppalaisten maiden ilmavoimien hävittäjät tunnistivat kukin vuorollaan muun muassa Pohjanmeren ja Itämeren yllä lentäneen belgialaiskoneen.

Ilmavoimien F/A-18C hävittäjä yhdessä Belgian ilmavoimien Airbus A321 koneen kanssa. Kuva: Ilmavoimat

‒ Suomi vastaa itsenäisesti oman alueensa ja ilmatilansa valvonnasta ja turvaamisesta. Valmiutemme ylläpitää osaltaan vakautta ja vahvistaa turvallisuutta Itämeren alueella. Lentoturvallisuusasioissa koordinoimme toimintaa kumppaniemme kanssa. Olemme esimerkiksi osallistuneet Naton jäsen- ja kumppanimaiden Ramstein Alloy -koulutustapahtumiin vuodesta 2008 alkaen, kertoo Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen.

Suomen alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen (AKV/AKT) on ilmavoimien lakisääteinen tehtävä. Mikäli Suomen ilmatilaa lähestyvää ilma-alusta ei tunnisteta siviili-ilmailun lennonjohdolta saatujen lentosuunnitelmatietojen tai muun informaation perusteella, AKV/AKT-toimintaa johtava Ilmaoperaatiokeskus (IOK) voi lähettää päivystävän F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän tunnistamaan kohteen.

Kuva: ILmavoimat