Ohjusintegraatio-Hornetit tänään siirtolennolle Pirkkalasta.

Ilmavoimien hanke Hornet-monitoimihävittäjien ilmasta maahan -toimintakyvyn luomiseksi on edennyt konekaluston uuden aseistuksen integraatiovaiheeseen. Tänään kaksi ilmavoimien F-18 Hornet hävittäjää siirretään Pirkkalan tukikohdasta Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitsevaan Naval Air Weapons Stationin China Laken tukikohtaan, jossa suoritetaan JASSM-rynnäkköohjuksen suorituskyvyn ja teknisen toimivuuden tosittavia koelentoja ja testejä.  Mukana siirtolennolla on myös yksityisen Omega Airin KDC-10 tankkeri jonka mukana kulkee myös Yhdysvalloissa tarvittavaa kalustoa.

Nyt käynnissä olevat muutostyöt Hornet hävittäjiin on laitettu aluille valtioneuvoston toimesta vuonna 2004 laaditun Puolustusvoimien iskukykytutkimuksen pohjalta.

 

Iskukykytutkimuksen johtopäätösten perusteella puolustusvoimat päätti hankkia Hornetien ilmasta maahan -aseistukseksi ohjattavia lyhyen kantaman JDAM-pommeja, keskipitkän kantaman JSOW-liitopommeja sekä pitkän kantaman JASSM-rynnäkköohjuksia.

Uuden aseistuksen vaatimat asennus- ja muutostyöt sekä ohjelmistopäivitykset käynnistettiin Patria Aviationin Jämsän Hallin tehtaalla vuonna 2012 osana Hornetien toista elinkaaripäivitystä eli Mid-Life Update 2:ta (MLU 2). Kaikkiin ilmavoimien 62 Hornetiin tehtävä sarja-asennustyö on edennyt aikataulussa, ja viimeisen koneyksilön on määrä valmistua elinkaaripäivitysten tuotantolinjalta vuoden 2016 lopulla.

Sarja-asennustyön aikana ilmavoimat on todentanut JDAM- ja JSOW-pommien turvallisen ja oikean toimivuuden Suomessa suoritetulla, koelennoista ja testeistä koostuneella integraatiotyöllä, joka saatiin päätökseen kesällä 2015. Käytännön syistä JASSM-rynnäkköohjuksen integraatiotyö voidaan suorittaa vain aseen valmistajamaassa Yhdysvalloissa.

Ilmavoimien koelento-osasto, johon kuuluu reilut kymmenen henkilöä, tukeutuu Yhdysvaltain merivoimien lentokaluston aseiden tutkimus- ja kehitystyöstä vastaavan Naval Air Weapons Stationin China Laken lentotukikohtaan.

Osasto suorittaa Kalifornian China Lakessa koelentoja ja kokeita, joilla todennetaan JASSM:n toimivuus suomalaisten Hornetien hyötykuormana sekä aseen yhteensopivuus koneen ohjelmistojen ja järjestelmien kanssa. Ilmavoimien osasto toimii Yhdysvalloissa vuoden 2017 syyskuuhun asti.

Ilmavoimien Hornet-kalusto on saavuttanut rajoitetun operatiivisen ilmasta maahan -toimintakyvyn vuoden 2016 alussa ja saavuttaa täyden toimintakyvyn vuonna 2018.

 

 

Vastaa