Tour de sky: Lauantai –

Tour de sky:n ensimmäinen yleisöpäivä oli lauantaina ja innokkaimmat vierailijat päästettiin sisälle alueelle jo 15-minuuttia ennen virallista aikaa.  Heti aamusta oli jo selvillä päivän kulku säätietojen perusteella kun Kuopion yli pyyhki sadealue ennen kello yhdeksää.

Sade kiusasi näytösaluetta useamman kerran myöhemminkin päivällä aiheuttaen aina välillä sateelle herkimpien katsojien joukkopaon autoille.  Samalla se aiheutti myös pientä katsojavaetta tapahtumalle.  Varovaisen arvion perusteella Lauantaina paikalla  oli noin 5000 katsojaa.

Sateinen keli toi myös yleisöryntäyksiä eri esittelytelttoihin, mm Lockheed Martinin esittelyteltta oli ääriään myöten täyttä jokaisen sadekuuron tullessa kohdille. Tähän oli selkeästi varauduttu LM:n toimesta, koska teltassa ollut esitepöytä oli poistettu heti aamun jälkeen teltan oven edustalta.  Myös muiden alueella esittelypisteitä ylläpitäneet tahot kohtasivat samankaltaisen ryntäyksen tiloihinsa.  Ulkoapäin vaikutti siltä, että monet esittelijät käyttivätkin tätä hyväkseen ja jakoivat esittelymateriaalia sekä tietoa kansalaisille.

Sateesta huolimatta lähes jokainen esiintyjä esitti ohjelmansa jossakin muodossa.  Ainuat peruuntumiset osuivat laskuvarjohyppyyn, Moottoroidun varjoliidon Freestyle ja Slalom Show:n sekä Gloster Gauntlet koneeseen joka on nyt peruuttanut ohjelmansa useissa lentonäytöksissä johtuen säästä.

Ilmavoimien uutta monitoimihävittäjää tarjoavat firmat esittelivät alueella toimintaansa kukin tyylillään. Saab oli valjastanut markkinointiinsa mukaan myös Ruotsin ilmavoimien lentäjät ja mekaanikot jotka jakelivat 2-paikkaisen Gripen koneen edessä avaimenperiä ja kaulanauhoja.  Dassault puolestaan käytti tietyssä mielessä jopa kyseenalaisia keinoja yrittäessään hukuttaa koko lentonäytösalueen oransseihin Rafale lippalakkeihin. Todistettavasti ainaskin kaksi kertaa markkinointitytöt jakoivat kasseja joissa lippalakit olivat aivan kilpailevien lentokonevalmistajien tilojen vieressä.

Mig-21 teki paluun Kuopion taivaalle Romanian ilmavoimien toimesta. Esitys oli hienoa katseltavaa, tosin epämääräiset tiedot tapahtuma-alueelta tiesivät kertoa ettei esitys mennyt ihan niin kuin oli sovittu.  Samalla kun Mig-21 teki paluun suomen taivalle tekee se myös mitä todennäköisemmin myös viimeiset lennot suomen ilmatilassa koskaan. Romanian ilmavoimat on viimeisiä laajasti Mig-21 koneilla operoivia ilmavoimia euroopassa.

Lauantai päättyi omien ilmavoimien Hornet soolo esitykseen jonka esitti Kuopion oma poika, kapteeni Ville Hirvonen. Järjestäjät eivät ole vielä kertoneet lauantain vierailijamääriä, mutta varovaisten arvioiden mukaan se oli noin 4000 kävijää

Vastaa