BLOGI: F-35 koneiden hinnan alennuksella ei ole mitään tekemistä Donald Trump:n toimien kanssa.

Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump on ottanut kunnian Lockheed Martinin valmistamien F-35 hävittäjien hintojen alenemisesta. Tarkkasilmäisimmät alaa seuraavat ovat kuiteskin kiinnittäneet huomiota siihen, että uusien koneiden hinnat ovat tulleet tilauserä tilauserältä alaspäin. Tilauserä yhdeksässä koneiden keskimääräinen hinta on ollut 102 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria kun taas edellisessä tilauserässä kahdeksan se oli 109 miljoonaa dollaria.

F-35 koneiden JPO eli yhteistuotantotoimisto joka vastaa hallinnon puolelta F-35 hankkeesta on arvioinut, että seuraavassa tilauserässä 10 olisi koneiden kappalehinta noin 6-7% edullisempi.  Tämä tarkoittaisi konetta kohden noin 6,7 miljoonan dollarin alennusta verrattuna nyt tilattuun tuotantoerään eli käytännössä hintojen tippuminen on samaa kokoluokkaa kuin muidenkin tilauserien kohdilla.

Lockheed Martinin edustaja kertoi aikanaan Oulun lentonäytöksessä allekirjoittaneelle, että vaikka koneiden kappalehinnat on tällä hetkellä korkea niin kun tuotanto saadaan kunnolla käyntiin ja tuotantomäärät ylöspäin, tulee koneiden kappalehinnatkin tippumaan alaspäin. Tämä on ollut nähtävissä F-35 koneiden hinnoissa jo pidemmän aikaan.

Tuotantoerä tuotantoerältä hinta on tippunut ja se tulee tippumaan vielä jonkin aikaa.  Lockheed Martin on itse arvioinut, että kun tuotanto on saatu kunnolla käyntiin ja jos Pentagon hankkii isompia tuotantoeriä tulee koneiden keskimääräinen hinta tippumaan noin 85 miljoonan dollarin tietämille(merijalkaväen ja laivaston versiot maksavat toki enemmän)

Hintojen aleneminen ei koske pelkästään Lockheed Martinin F-35 koneita vaan se koskee myös muidenkin valmistajien valmistamia koneita.

Tämä blogikirjoitus on täysin allekirjoittaneen tuotantoa ja siihen ei ole vaikuttanut yksikään aseteollisuuden edustaja millään tavalla. Tämä kirjoitus ei ole myöskään Pro F-35 kirjoitus. Tämä kirjoitus on kylläkin pro ilmavoimat ja pro sotilasilmailu.

Photo Credit: Lt. Cmdr. Darin Russell/US Navy