Boeing:n TX-suihkuharjoituskone lensi ensimmäisen kerran

Yhdysvaltalaisen lentokonevalmistaja Boeing:n ja Ruotsalaisen Saab:n yhdessä suunnittelema Boeing TX-suihkuharjoituskone on suorittanut ensilentonsa tänään 20.12.2016.  Boeing kertoi lennon alkamisesta twitter tilillään illalla kello 19.12 suomen aikaa.  Myöhemmin illalla Boeing ilmoitti ensilennon päättyneen ja lennon keston olleen noin 55-minuuttia.


Ensimmäisen koelennon suoritti Boeing:n TX-ohjelman pääkoelentäjä Steven “Bull” Schmidt ja toisena koelentäjänä koneen takapenkillä oli Boeing:n ilmavoimaohjelman pääkoelentäjä Dan “Dragon” Draeger.  Koelennon suorittanut Steven Schmidt totesi lennon jälkeen antamassa kommenteissaan “lentokone täytti kaikki odotuksemme. Se on hyvin suunniteltu ja tarjoaa erinomaiset käsittelyominaisuudet. Ohjaamo on intuitiivinen, tilava ja säädettävä, joten kaikki on helposti saavutettavissa ”

Nyt tapahtunut ensilento tapahtui vain viikko sen jälkeen kun ensimmäiset rullauskokeet suoritettiin ja noin 3 kuukautta sen jälkeen kun kone esiteltiin medialle. Toinen Boeing:n TX kone on parhaillaan maatesteissä ja se on valmis lentämään alkuvuodesta 2017.

Yhdysvaltain ilmavoimien TX-ohjelman tarkoituksena on korvata vanhenevat Northrop T-38 Talon suihkuharjoituskoneet. TX-hankkeeseen on tähän mennessä ilmoittautuneet Boeing/Saab:n lisäksi myös Lockheed Martin/Korea Aerospace T-50 koneellaan, Northrop Grunman joka tarjoaa N400NT rekisterinumerolla tunnettua konettaan. Raytheon/Alenia Aermacchi tarjoaa T-100 konetta ja viimeisenä kisaan on ilmaantunut  Sierra Nevada Corporationin/Turkish Aerospace Industriesin Freedom Trainer.

Artikkelikuva: Boeing
Julkaistu: 20.12.2016 klo: 19.20
Päivitetty: 20.12.2016 klo: 22.50 ja 21.12.2016 klo: 01.00