in memoriam: Chuck Yaeger 1923-2020

Yhdysvaltalainen sotilasilmailu on menettänyt yhden omistaan maanantaina 7.12 kun prikaatikenraali Charles Elwood “Chuck” Yaeger menehtyi illalla pikkaisen ennen kello yhdeksää paikallista aikaa. Asiasta ilmoitti twitterissä Chuck Yaegerin tilillä hänen vaimonsa Victoria Yaeger. Chuck Yaeger palveli Yhdysvaltain ilmavoimissa ja sitä ennen Yhdysvaltain maavoimien ilmavoimissa vuodesta 1941 aina vuoteen 1975 asti. Kenraali Yaeger oli menehtyessään 97 vuotias.

Ensimmäinen mies joka lensi vaakalennossa yli äänennopeuden
Chuck Yaeger tuli tunnetuksi siitä kun hän lensi ensimmäisenä ihmisenä vaakalennossa yli äänennopeuden. Tämä tapahtui 14. lokakuuta 1947 Bell X-1 koneella joka oli nimetty hänen silloisen vaimonsa mukaan. Historiallinen lento olisi voinut jäädä tekemättä Yaegerin osalta mikäli hänen esimiehensä olisivat olleet tietoisia siitä, että Chuck oli katkaissut kaksi kylkiluutansa vain kahta päivää ennen koelentoa ratsastusonnettomuudessa.

By U.S. Air Force photo – Air Force Link, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1611611

Palveli Yhdysvaltain ilmavoimissa ympäri maailmaa
Sotilasuransa aikana Chuck Yaeger palveli ympäri maailmaa, toisen maailman sodan aikana hänen palveluspaikkansa oli euroopassa jossa hän lensi P-51 mustang koneilla saavuttaen 11,5 voittoa ilmataisteluissa. Yksi hänen ilmataisteluvoitoistaan tapahtui Saksalaista Messerschmitt Me 262 konetta vastaan joka oli maailman ensimmäinen palveluskäytössä oleva suihkumoottoreilla varustettu hävittäjä.

Koelentouransa lisäksi Chuck Yaeger toimi komentajana useissa laivueissa ja ja lennostoissa. Vuosien 1955 ja 1957 välisenä aikana hän komensi F-86H Sabre laivuetta Länsi-Saksassa. Myöhemmin hän komensi F-100D Super Sabre laivuetta Ranskassa. Käytyään paikallisen lentosotakoulun joka sijaitsi Alabaman osavaltiossa(Air War College) hän yleni everstiksi vuonna 1962 jolloin hänestä tuli Yhdysvaltain ilmavoimien koelentäjäkoulun johtaja aina kesään 1966 asti jonka jälkeen hän siirtyi komentamaan useita eri yksiköitä jotka taistelivat Vietnamin sodassa.

Chuck Yaegerin ohjastama Bell X-1 on esillä nykyisin smithsonianin ilmailu- ja avaruusmuseossa Washington DC:n keskustassa. Samaisen kuvan julkaisun twitterissä jakoi eteenpäin itse Chuck Yaeger seuraajilleen lokakuussa 2017. https://twitter.com/GenChuckYeager/status/919784067138174982?s=20 Kuva: Jani Luoto

Chuck Yaeger ylennettiin prikaatikenraaliksi kesäkuussa 1969. Vuosien 1971 ja 1973 välisenä aikana hän toimi Pakistanin ilmavoimien neuvonantajana. Pakistanin tehtävän jälkeen Yaeger palveli vielä Saksassa jonka jälkeen hän siirtyi reserviin keväällä 1975. Eläkkeelle jäämisen jälkeen Chuck Yaeger toimi Yhdysvaltain ilmavoimien ja NASA:n konsultoivana testilentäjänä Edwardsin lentotukikohdassa.

Chuck Yaeger lensi ääntä nopeammin myös eläkepäivinään, vuonna 1997 hän oli mukana F-15D koneen kyydissä kun kone rikkoi äänivallin, sama toistui myös vuonna 2012 kun juhlittiin sitä kun äänivallin rikkomisesta tuli kuluneeksi 65-vuotta. Prikaatikenraali Yaeger lensi myös useita muita kertoja Yhdysvaltain ilmavoimien hävittäjien kyydissä 2000-luvulla.

Prikaatikenraali Chuck Yaeger lokakuussa 2012. Yhdysvaltain ilmavoimat kunnioitti Yaegerin historiallista lentoa tarjoamalla hänelle mahdollisuuden lentää F-15 hävittäjän kyydissä. Kuva: USAF / Jason W Edwards.

Artikkelikuva: By Jack Ridley – US Air Force, Edwards AFB, Historian Office, restored at the direction of Dr. James O. Young, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19802306