F-35A saavuttamassa alustavan operatiivisen kyvyn.

Lockheed Martinin valmistama F-35A häivehävittäjä on saavuttamassa kuluvan vuoden aikana uuden virstanpylvään, kun Yhdysvaltain ilmavoimat ovat saavuttamassa mahdollisesti kuluvan vuoden aikana alustavan operatiivisen kyvyn F-35A hävittäjillään.

Ratkaisevat askeleet otettiin kesäkuun alkupuolella Utahissa sijaitsevassa Hill Air Force Basessa 6.-17.6. tapahtuneissa harjoituksissa joihin osallistui yhteensä seitsemän F-35A-hävittäjää sekä 160 pilottia, mekaanikkoa ja muuta henkilöstöön kuuluvaa henkilöä. Harjoitukset osoittivat, että F-35A pystyy toimimaan tukikohdasta käsin erilaisia uhkia vastaan.

Eversti David ”Detroit” Lyons, 388. hävittäjälennoston komentaja ja F-35A-lentäjä totesi lehdistölle seuraavasti harjoitusten jälkeen: ”Tehtyjen harjoitusten perusteella olen valmis suosittelemaan F-35:a alustavaan operatiiviseen käyttöön hyvin pian.”

Softaongelmat selätetty?  Kevään aikana tulleet tiedot F-35 hävittäjien tietokone ja varsinkin sovellutusongelmista ovat kuulema jo selätettyjä. Majuri Brad Matherne,  F-35A lentäjä 34. hävittäjälennostosta kertoi toimittajien kanssa käydyssä puhelinkonferenssissa, että aikaisemmin esiintyneet softaongelmat ovat kadonneet uusimman päivityksen myötä täysin.

Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan harjoituksissa suoritettiin 88 tehtävää suunnitelluista 88 tehtävästä.  Jokainen tehtävä myös suoritettiin sovittuna aikana ja sovituissa aikapuitteissa.  Harjoituksissa tiputettiin myös 16 GBU-12 pommia joista 15 osui kohteisiin suunnitellusti sekä käytiin useita ilmataisteluita F-15 hävittäjää vastaan. Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan F-35 voitti jokaisen käydyistä ilmataisteluista.
160621-F-EA289-002

U.S. Air Force graphic/Melissa E. Walther

 

Varakoneita käytettiin puolestaan vain kaksi kertaa harjoitusten aikana kun yhdestä koneesta harjosi akku joka jouduttiin vaihtamaan ja toisesta koneesta hajosi navigointijärjestelmä. Molemmat koneet palasivat palvelukseensa huollon jälkeen.

F-35 on myös ehdokas Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornetien seuraajaksi kun uusista hävittäjistä päätetään vuonna 2021

Lähteet: Lockheed Martin tiedote, Defence news, Yhdysvaltain ilmavoimat  , F35.com
Artikkelikuva: U.S. Air Force photo by Senior Airman R. Alex Durbin
Julkaistu:  25.06.2016 kello: 19:11

Vastaa